Zafer Ya Rab! - Vikipedi
Sanatçı | John Everett Millais |
---|---|
Boyutlar | 194.7 cm (767 in) |
Konum | Manchester Sanat Galerisi, Manchester |
Zafer Ey Rab! 1871 yılında John Everett Millais tarafından Amaleklilere karşı yapılan Refidim Savaşı sırasında Musa, Harun ve Hur'u tasvir eden bir tablodur. Chill October adlı manzara resmiyle birlikte Millais'in kariyerinde önemli bir dönüm noktasını temsil eder.
Resim, Musa ve iki arkadaşının savaşı tepeden nasıl izlediklerini anlatan Mısır'dan Çıkış Kitabı'nın 17. bölümündeki bir pasajı resmetmektedir. Musa sağ elinde Tanrı'nın Asası'nı tutmaktadır.
Musa Yeşu'ya, "Bize adam seç, git ve Amalekle savaş" dedi, "Yarın elimde Tanrının değneğiyle tepenin üzerinde duracağım. Bunun üzerine Yeşu Musa'nın dediğini yaptı ve Amalek'le savaştı. Musa, Harun ve Hur tepeye çıktılar. Musa elini kaldırınca İsrail, elini indirince de Amalek üstün geldi. Ama Musa'nın elleri ağırlaşmıştı; bir taş alıp altına koydular, o da üzerine oturdu; Harun'la Hur biri bir yanda, öbürü öbür yanda olmak üzere ellerini havada tuttular; güneş batıncaya dek elleri sabit kaldı. Yeşu Amalek'i ve halkını kılıcın ucuyla bozguna uğrattı.
Millais, üç patriğin savaşın son anlarını izledikleri "güneşin batışını" tasvir eder. Musa ortadadır, Harun ve Hur ise zaferi garantilemek için onun kollarını tutmaktadır. Kırmızılı Harun sağdadır. Aşağıdaki savaş sağ alttaki okla gösterilmiştir.
Millais resim üzerinde uzun yıllar boyunca çalışmış, yüzeyi kazımış ve yeniden boyamıştır. F.G. Stephens, resmin Musa'nın boyun eğmeyen ve sarsılmaz iradesi ile yol arkadaşlarının fiziksel ve duygusal yorgunluğu arasındaki çatışmayı tasvir ettiği yorumunu yapmıştır.[1] Ayrıca figürlerin yaşlanmış bedenlerinin canlı bir şekilde resmedilmesini de övmüştür. Resim, Millais'in eski arkadaşı William Holman Hunt'ın, Hunt'ın aynı dönemde üzerinde çalıştığı Ölümün Gölgesi gibi[2] çağdaş dini çalışmalarıyla çarpıcı bir tezat oluşturmaktadır; ancak, her iki resmin de, kaldırılmış, uzatılmış kolların hem fiziksel acıyı hem de zaferi simgelediği sahnelerde çarmıha gerilişin tipolojik ön figürlerine atıfta bulunabileceği öne sürülmüştür.[3]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Millais, J.G., Life and Letters of John Everett Millais, vol 2, p. 34.
- ^ Treuherz, J. Pre-Raphaelite Paintings in Manchester City Art Gallery, Manchester, 1993, p. 109.
- ^ "The Victorian Web". The Victorian Web. 8 Kasım 2002. 29 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2014.