در جستجوی نمو - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

در جستجوی نمو
پوستر اکران تئاتر
کارگرداناندرو استنتون
تهیه‌کنندهگراهام والترز
فیلمنامه‌نویس
داستاناندرو استنتون
بازیگران
موسیقیتوماس نیومن
فیلم‌بردارشارون کالاهان
جرمی لاسکی
تدوین‌گردیوید ایان سالتر
شرکت‌های
تولید
توزیع‌کنندهتوزیع بونئا ویستا پیکچرز
تاریخ‌های انتشار
  • ۱۸ مه ۲۰۰۳ (۲۰۰۳-0۵-۱۸) (لس آنجلس)
  • ۳۰ مه ۲۰۰۳ (۲۰۰۳-0۵-۳۰) (ایالات متحده)
مدت زمان
۱۰۰ دقیقه[۱]
کشورایالات متحده
زبانانگلیسی
هزینهٔ فیلم۹۴ میلیون دلار[۱]
فروش گیشه۹۴۰٫۳ میلیون دلار[۱]

در جستجوی نمو (به انگلیسی: Finding Nemo) فیلمی پویانمایی کمدی-درام آمریکایی محصول سال ۲۰۰۳ است[۲] که توسط استودیوهای انیمیشن پیکسار برای والت دیزنی پیکچرز ساخته شده است. این فیلم توسط اندرو استنتون با همکاری لی آنکریچ کارگردانی و توسط گراهام والترز، بر اساس فیلم‌نامه‌ای از اندرو استنتون، باب پیترسون و دیوید رینولدز و داستانی از استنتون تهیه شده است. آلبرت بروکس، الن دی‌جنرس، الکساندر گلد، ویلم دافو و جفری راش صداپیشگان این فیلم هستند. داستان آن دربارهٔ یک دلقک‌ماهی بیش از حد محافظ به نام مارلین (بروکس) است که به همراه یک جراح‌ماهی آبی به نام دوری (دی‌جنرس) به دنبال پسر گمشده‌اش نمو (گلد) می‌گردد. در طول راه مارلین یاد می‌گیرد ریسک کند و با نمو کنار می‌آید که از خودش مراقبت کند.

پیش‌تولید فیلم در سال ۱۹۹۷ آغاز شد. الهام‌بخش ساخت در جستجوی نمو چندین تجربه مختلف بود که به دوران کودکی استنتون بازمی‌گشت، زمانی که او از رفتن به دندان‌پزشکی لذت می‌برد، زیرا می‌توانست آکواریوم ماهی‌ها را تماشا کند و تصور می‌کرد که آن‌ها از اقیانوس آمده‌اند و می‌خواهند به خانه خود بازگردند. برای اینکه حرکات ماهی‌ها در فیلم باورپذیر باشد، پویانماها یک دوره فشرده زیست‌شناسی ماهی‌ها و اقیانوس‌شناسی گذراندند. توماس نیومن موسیقی متن فیلم را ساخت.

نخستین نمایش در جستجوی نمو در ۱۸ مه در تئاتر ال کاپیتان در لس آنجلس برگزار شد و در ۳۰ مه در سینماهای ایالات متحده اکران عمومی یافت. پس از انتشار، این فیلم با تحسین گسترده منتقدان روبه‌رو شد. آن‌ها عناصر بصری، فیلم‌نامه، پویانمایی، موسیقی نیومن و شخصیت‌هایی را که برای کودکان و والدینشان بامزه به نظر می‌رسیدند، ستایش کردند.[۳] این فیلم در زمان اکران خود به پرفروش‌ترین فیلم پویانمایی تبدیل شد و با فروش کلی ۸۷۱ میلیون دلار در سراسر جهان تا پایان نمایش اولیه، دومین فیلم پرفروش سال ۲۰۰۳ شد.[۴] این فیلم چهار نامزدی در هفتاد و ششمین دوره جوایز اسکار دریافت کرد و برنده جایزه بهترین فیلم پویانمایی شد و به نخستین فیلم پیکسار و دیزنی تبدیل شد که این جایزه را کسب می‌کند.

در جستجوی نمو پرفروش‌ترین عنوان دی‌وی‌دی در تمام دوران است، به‌طوری که تا سال ۲۰۰۶ بیش از ۴۰ میلیون نسخه از آن به فروش رفت.[۵] همچنین این فیلم پرفروش‌ترین فیلم دارای رده‌بندی G در تاریخ بود، تا زمانی که داستان اسباب‌بازی ۳ از پیکسار رکورد آن را شکست. این فیلم در سال ۲۰۱۲ به‌صورت سه‌بعدی بازپخش شد. در سال ۲۰۰۸، انستیتوی فیلم آمریکا آن را به‌عنوان دهمین فیلم پویانمایی برتر آمریکایی در فهرست ۱۰ فیلم برتر معرفی کرد.[۶] دنباله‌ای برای این فیلم با عنوان در جستجوی دوری در ژوئن ۲۰۱۶ منتشر شد.

داستان

[ویرایش]

مارلین و کورال، یک زوج ماهی دلقک، با خوشحالی در یک شقایق دریایی در دیواره بزرگ مرجانی زندگی می‌کنند. آن‌ها در آستانه پدر و مادر شدن هستند و منتظرند تا تخم‌هایشان از تخم بیرون بیایند. ناگهان، یک کوترماهیان به شقایق نزدیک می‌شود. کورال برای محافظت از تخم‌ها به سمت آن‌ها می‌رود، درحالی‌که کوترماهیان، مارلین را بیهوش می‌کند. وقتی مارلین به هوش می‌آید، متوجه می‌شود که کورال و همه تخم‌ها، به‌جز یکی، توسط کوترماهیان خورده شده‌اند. آخرین تخم باقی‌مانده ترک خورده است. مارلین نام فرزندش را نمو می‌گذارد، نامی که کورال دوست داشت، و قول می‌دهد که از او محافظت کند.

در اولین روز مدرسه نمو، او و مارلین بر سر رفتار بیش از حد محافظتی مارلین بحث شدیدی می‌کنند. نمو از روی لجبازی به سمت یک قایق تندرو شنا می‌کند و توسط دو غواص اسیر می‌شود. مارلین ناامیدانه قایق را تعقیب می‌کند، اما بی‌فایده است. مارلین با دوری، یک جراح‌ماهی آبی که فراموشی کوتاه‌مدت دارد، آشنا می‌شود. دوری پیشنهاد می‌دهد که به مارلین کمک کند. در ادامه، آن‌ها با بروس، انکور و چام، سه کوسه‌ای که در تلاشند تا از خوردن ماهی خودداری کنند، روبه‌رو می‌شوند. مارلین ماسک غواصی‌ای را که از قایق افتاده بود، پیدا می‌کند و به‌طور تصادفی دوری را با آن زخمی می‌کند. بوی خون دوری باعث می‌شود که بروس به جنون بیفتد و ناخواسته مین‌های دریایی قدیمی را فعال کند. کوسه‌ها، مارلین و دوری موفق می‌شوند قبل از انفجار مین‌ها، به موقع فرار کنند.

نمو در یک آکواریوم در مطب دندان‌پزشک فیلیپ شرمن در سیدنی، استرالیا قرار داده می‌شود. او با «دار و دسته آکواریوم» آشنا می‌شود، گروهی که تحت رهبری گیل، یک داس‌ماهی زخمی، قرار دارد. شرمن قصد دارد نمو را به خواهرزاده‌اش دارلا هدیه دهد، دختری که ماهی قبلی خود را به دلیل رفتار ناشیانه‌اش به‌طور تصادفی کشته بود. گیل که خودش هم آرزوی بازگشت به اقیانوس را دارد، یک نقشه فرار طراحی می‌کند: نمو، که کوچک‌ترین ماهی آکواریوم است، باید لوله فیلتر آب را با یک سنگریزه مسدود کند. این باعث می‌شود که شرمن مجبور شود ماهی‌ها را درون کیسه‌های پلاستیکی بگذارد تا هنگام تمیز کردن مخزن، آن‌ها را موقتاً بیرون ببرد. سپس، آن‌ها می‌توانند با غلتیدن از پنجره، وارد بندر شوند. نمو تلاش می‌کند فیلتر را مسدود کند اما ناموفق است و در این فرایند تقریباً توسط تجهیزات فیلتر کشته می‌شود، اتفاقی که گیل را عمیقاً پشیمان می‌کند.

در همین حال، ماسک غواص به داخل یک دره عمیق اقیانوسی سقوط می‌کند. هنگامی که مارلین و دوری در جستجوی آن هستند، مورد حمله یک قلابچه‌ماهی قرار می‌گیرند اما موفق می‌شوند با استفاده از ماسک، آن را به دام بیندازند. دوری آدرس نوشته‌شده روی ماسک را به خاطر می‌سپارد. یک گروه از ماه‌ماهی به مارلین و دوری مسیر جریان استرالیای شرقی را نشان می‌دهند. در مسیر، مارلین و دوری در میان جنگلی از عروس‌های دریایی گرفتار می‌شوند. آن‌ها در اثر نیش‌های عروس‌های دریایی بیهوش می‌شوند و زمانی که به هوش می‌آیند، خود را درون جریان استرالیای شرقی در کنار گروهی از لاک‌پشت‌های دریایی از جمله کراش و پسرش، اسکویرت می‌یابند. ماجراجویی مارلین توسط لاک‌پشت‌ها در سراسر اقیانوس منتقل می‌شود تا اینکه خبر به سیدنی و نایجل، یک پلیکان که معمولاً با دار و دسته آکواریوم صحبت می‌کند، می‌رسد. نایجل داستان تلاش مارلین را برای دار و دسته آکواریوم بازگو می‌کند، که باعث انگیزه گرفتن نمو می‌شود تا دوباره فیلتر را مسدود کند. این بار، تلاش نمو موفقیت‌آمیز است و آکواریوم به سرعت با جلبک‌های سبز پوشیده می‌شود.

پس از خروج از جریان، مارلین و دوری گم می‌شوند و توسط یک نهنگ آبی بلعیده می‌شوند. نهنگ آن‌ها را از طریق سوراخ تنفسی‌اش به بیرون پرتاب می‌کند و آن‌ها در بندرگاه سیدنی فرود می‌آیند. نایجل مارلین و دوری را پیدا می‌کند و پس از نجات آن‌ها از حمله گروهی از مرغان دریایی گرسنه، آن‌ها را به مطب شرمن می‌برد. در همین حین، نمو وانمود می‌کند که مرده است تا از دست دادن به دارلا فرار کند، اما این باعث می‌شود مارلین فکر کند که او واقعاً مرده است. شرمن نایجل را از دفتر خود بیرون می‌اندازد و در همین زمان، گیل به نمو کمک می‌کند تا از طریق فاضلاب سینک که به اقیانوس منتهی می‌شود، فرار کند.

مارلین که عمیقاً ناراحت شده، با ناامیدی از دوری خداحافظی می‌کند و راهی خانه می‌شود. اما نمو با دوری روبه‌رو می‌شود و او به نمو کمک می‌کند تا دوباره با مارلین متحد شود. در این لحظه، یک کشتی ماهیگیری دوری و گروهی از ماهی‌های هامور را با یک تور به دام می‌اندازد. نمو و مارلین با همکاری یکدیگر، به ماهی‌ها دستور می‌دهند که به سمت پایین شنا کنند.

مدتی بعد، مارلین که حالا اعتمادبه‌نفس بیشتری پیدا کرده و اجتماعی‌تر شده است، نمو را به مدرسه می‌برد. دوری به مارلین ملحق می‌شود و آن‌ها با خوشحالی برای نمو دست تکان می‌دهند، درحالی‌که او همراه با کلاسش راهی درس و ماجراجویی‌های جدید می‌شود. در همین حال، پس از خراب شدن فیلتر جدید آکواریوم دندان‌پزشک، دار و دسته آکواریوم موفق به فرار شده و درون بندر سیدنی فرود می‌آیند. اکنون آن‌ها در اقیانوس آزاد هستند، اما همچنان در کیسه‌های پلاستیکی گیر افتاده‌اند و با کنجکاوی از خود می‌پرسند باید چه کار کنند.

صداپیشگان

[ویرایش]

[۷]

تولید

[ویرایش]

توسعه

[ویرایش]
اندرو استنتون فیلم را نویسندگی و کارگردانی کرد.

ایده‌ ساخت در جستجوی نمو از تجربیات متعددی نشأت گرفت که به دوران کودکی کارگردان، اندرو استنتون بازمی‌گردد. او در کودکی از رفتن به دندان‌پزشکی لذت می‌برد، زیرا می‌توانست آکواریوم را تماشا کند و تصور می‌کرد که ماهی‌ها از اقیانوس آمده‌اند و می‌خواهند به خانه‌شان برگردند.[۸] در سال ۱۹۹۲، کمی پس از تولد پسرش، او و خانواده‌اش به پارک سیکس فلگز دیسکاوری کینگدام (که در آن زمان دنیای دریایی نام داشت) سفر کردند. در آنجا، پس از مشاهده تونل کوسه‌ها و سایر نمایشگاه‌های دریایی، احساس کرد که دنیای زیر آب می‌تواند به‌طور زیبایی در پویانمایی رایانه‌ای بازسازی شود.[۹] چند سال بعد، در سال ۱۹۹۷، زمانی که پسرش را برای قدم زدن در پارک برده بود، متوجه شد که بیش از حد از او مراقبت می‌کند و فرصتی را برای یک تجربه‌ پدر و پسری از دست داده است.[۱۰]

در مصاحبه‌ای با مجله‌ نشنال جیوگرافیک، استنتون گفت که ایده‌ شخصیت‌های مارلین و نمو از عکسی از دو ماهی دلقک که از یک شقایق دریایی بیرون آمده بودند، به ذهنش رسید:

این تصویر آن‌قدر خیره‌کننده بود که نمی‌توانستم چشم از آن بردارم. نمی‌دانستم چه نوع ماهی‌ای هستند، اما مجذوب‌شان شده بودم. و وقتی فهمیدم اسم‌شان دلقک‌ماهی است—همه‌چیز عالی شد. هیچ‌چیز جذاب‌تر از این نیست که این ماهی‌های کوچک بخواهند با تو قایم‌باشک بازی کنند.[۱۱]

علاوه بر این، دلقک‌ماهی‌ها رنگارنگ هستند اما معمولاً به ندرت از شقایق دریایی بیرون می‌آیند. استنتون احساس کرد که برای شخصیتی که باید سفری خطرناک را آغاز کند، دلقک‌ماهی انتخابی ایده‌آل است.[۱۲] پیش‌تولید فیلم در اوایل سال ۱۹۹۷ آغاز شد. استنتون نوشتن فیلم‌نامه را در طول مرحله‌ پس‌تولید زندگی یک حشره شروع کرد. در نتیجه، در جستجوی نمو با یک فیلم‌نامه‌ کامل وارد مرحله تولید شد، چیزی که لی آنکریچ، کارگردان مشترک، آن را «اتفاقی نادر در تولید یک فیلم پویانمایی» توصیف کرد.[۱۳] برای مطالعه‌ دقیق صخره‌های مرجانی، تیم هنری دوره‌های غواصی اسکوبا را گذراندند.[۱۴]

استنتون در ابتدا قصد داشت مرگ کورال را از طریق گذشته‌نما نشان دهد اما بعداً متوجه شد که در پایان فیلم، چیزی برای آشکار کردن باقی نخواهد ماند. به همین دلیل، تصمیم گرفت که مرگ او را در همان ابتدای فیلم نمایش دهد.[۱۵] شخصیت گیل نیز در ابتدا متفاوت از نسخه‌ نهایی فیلم بود. در یکی از صحنه‌های حذف‌شده، گیل به نمو می‌گوید که از جایی به نام «خلیج بدشانسی» آمده و خواهر و برادرانی دارد. او این داستان را برای تحت‌تأثیر قرار دادن نمو بیان می‌کند، اما نمو بعدها متوجه می‌شود که گیل دروغ گفته است؛ زیرا یکی از بیماران مطب دندان‌پزشکی در حال خواندن یک کتاب داستان کودکانه است که دقیقاً همین جزئیات را در خود دارد.[۱۶]

انتخاب بازیگران

[ویرایش]

ویلیام اچ میسی اولین بازیگری بود که برای صداپیشگی مارلین انتخاب شد. اگرچه میسی بیشتر دیالوگ‌های مارلین را ضبط کرده بود، استنتون احساس کرد که این شخصیت به لحن لطیف‌تری نیاز دارد.[۱۷] در نتیجه، آلبرت بروکس را برای این نقش انتخاب کرد و معتقد بود که این تصمیم «فیلم را نجات داد».[۱۸] بروکس از ایده‌ یک دلقک‌ماهی که اصلاً بامزه نیست خوشش آمد و در ضبط صدا، چندین شوخی بسیار بد اجرا کرد.

ایده‌ صحنه آغاز از یک جلسه‌ داستان‌پردازی بین استنتون و باب پیترسون شکل گرفت، زمانی که آن‌ها در حال رانندگی به استودیو برای ضبط صدای بازیگران بودند. در ابتدا، استنتون شخصیت دوری را به‌عنوان یک ماهی نر تصور کرده بود، اما پس از تماشای یک قسمت از برنامه‌ الن دی‌جنرس، تصمیم گرفت او را برای این نقش انتخاب کند. استنتون متوجه شد که دی‌جنرس در طول یک جمله، پنج بار موضوع صحبتش را تغییر می‌دهد که دقیقاً با ویژگی‌های شخصیتی دوری مطابقت داشت.[۱۹] شخصیت پلیکان به نام جرالد (که در نسخه نهایی فیلم مارلین و دوری را می‌بلعد و سپس خفه می‌شود) در ابتدا قرار بود دوست نایجل باشد. در طرح اولیه، نایجل پرنده‌ای منظم و وسواسی بود، درحالی‌که جرالد شخصیتی نامرتب و شلخته داشت. اما تیم سازنده نتوانست صحنه‌ای مناسب برای تعامل آن‌ها پیدا کند که ریتم فیلم را کند نکند. در نتیجه، نقش جرالد به حداقل کاهش یافت.[۲۰]

استنتون خودش صداپیشگی کراش، لاک‌پشت دریایی را انجام داد. او در ابتدا فقط برای نسخه‌ استوری‌ریل فیلم صداگذاری کرده بود و انتظار داشت بعداً یک بازیگر حرفه‌ای برای این نقش انتخاب شود. اما وقتی اجرای او در نمایش‌های آزمایشی محبوب شد، تصمیم گرفت همان اجرا را در فیلم نگه دارد. او تمام دیالوگ‌هایش را در حالی که روی مبل دفتر آنکریچ دراز کشیده بود، ضبط کرد.[۲۱] پسر کراش، اسکوئرت، توسط نیکلاس برد صداگذاری شد که پسر کوچک برد برد، کارگردان دیگر پیکسار بود. طبق گفته‌ استنتون، برد یک روز در استودیوهای پیکسار در حال پخش یک فایل صوتی از پسرش بود. استنتون احساس کرد که صدای نیکلاس شبیه به نسل جدید شخصیت «تمپر» در بامبی است و فوراً او را برای این نقش انتخاب کرد.[۲۲]

مگان مولالی در ابتدا قرار بود صداپیشه‌ یکی از شخصیت‌های فیلم باشد. طبق گفته‌ خودش، تهیه‌کنندگان وقتی متوجه شدند که صدای شخصیت کارن واکر در مجموعه ویل و گریس صدای طبیعی او نیست، شگفت‌زده شدند. بااین‌حال، او را استخدام کردند، اما اصرار داشتند که از همان صدای کارن واکر برای نقشش استفاده کند. وقتی مولالی از این کار امتناع کرد، او را از پروژه کنار گذاشتند.[۲۳]

پویانمایی

[ویرایش]

برای اینکه حرکات ماهی‌ها در فیلم واقعی و باورپذیر به نظر برسد، پویانماها یک دوره فشرده در زیست‌شناسی ماهی‌ها و اقیانوس‌شناسی گذراندند. آن‌ها از آکواریوم‌ها بازدید کردند، در هاوایی غواصی کردند و حتی در شرکت، سخنرانی‌هایی از یک ماهی‌شناس دریافت کردند.[۲۴] در نتیجه، پویانمای دوری، جینی کروز سانتوس، توانست حرکات ماهی‌ها، حرکات انسانی و حالات چهره را ترکیب کند تا شخصیت‌ها زنده و واقعی به نظر برسند.[۲۵] طراح تولید فیلم، رالف اگلستون، طراحی‌های پاستلی برای هر صحنه ایجاد کرد تا تیم نورپردازی به رهبری شارون کالاهان، ایده‌ای روشن از نورپردازی مورد نیاز هر صحنه داشته باشند.[۲۶]

شخصیت کوسه سفید بزرگ، بروس، اشاره‌ای است به کوسه انیماترونیک آرواره‌ها که در یونیورسال ساخته شده بود. کوسه‌ای که در آن فیلم استفاده شد، «بروس» نام داشت؛ برگرفته از بروس ریمن، وکیل طلاق استیون اسپیلبرگ.[۲۷] جمله‌ «بروسی اینجاست!» که بروس در فیلم ادا می‌کند، ارجاعی است به جمله‌ جک نیکلسون در فیلم ترسناک درخشش محصول ۱۹۸۰.[۲۸] همچنین، موسیقی‌ای که برای شخصیت دارلا، دختر دندان‌پزشک پخش می‌شود، همان تم موسیقی فیلم روانی آلفرد هیچکاک محصول ۱۹۶۰ است.[۲۹]

این فیلم به یاد گلن مک‌کوئین، یکی از پویانماهای پیکسار، که در اکتبر ۲۰۰۲ بر اثر ملانوم درگذشت، تقدیم شده است.[۳۰] در جستجوی نمو شباهت‌های زیادی با کتاب کودکانه‌ای به نام پیرو دلقک‌ماهی دارد،[۳۱] که در سال ۲۰۰۲ منتشر شد، اما ادعا شده که ایده‌ آن در سال ۱۹۹۵ شکل گرفته بوده است. نویسنده‌ کتاب، فرانک لو کالوز، از دیزنی شکایت کرد و ادعا کرد که حقوق معنوی‌اش نقض شده و همچنین خواستار ممنوعیت فروش کالاهای مربوط به در جستجوی نمو در فرانسه شد. اما دادگاه شکایت او را رد کرد و دلیل آن را تفاوت رنگ‌آمیزی بین شخصیت‌های پیرو و نمو اعلام کرد.[۳۲]

بومی‌سازی

[ویرایش]
پاتریک استامپ یک نسخه ناواهو از آهنگ پایانی فراتر از دریا را اجرا کرد.

در سال ۲۰۱۶، معاون ارشد بخش بین‌المللی صداگذاری شخصیت‌های دیزنی، ریک دمپسی، با همکاری موزه ملت ناواهو، دوبله‌ای به زبان ناواهو از فیلم با عنوان Nemo Há’déést’íí تهیه کرد که بین ۱۸ تا ۲۴ مارس همان سال در سینماها اکران شد.[۳۳][۳۴] هدف این پروژه، حفظ زبان ناواهو و آموزش آن به کودکان از طریق یک فیلم دیزنی بود.[۳۵] برای این منظور، تست‌های بازیگری در منطقه رزرو ملت ناواهو برگزار شد، اما طبق گفته دمپسی، پیدا کردن یک گوینده کودک که زبان ناواهو را به‌طور بومی صحبت کند کار دشواری بود، زیرا بیشتر گویش‌وران بومی این زبان بالای ۴۰ سال سن داشتند.[۳۶] نسخه‌ پایانی آهنگ «فراتر از دریا» که در نسخه‌ انگلیسی توسط رابی ویلیامز اجرا شده بود، نیز به زبان ناواهو ترجمه و اجرا شد. این نسخه را پاتریک استامپ، خواننده‌ اصلی گروه فال اوت بوی اجرا کرد.[۳۷] در سال ۲۰۱۶، در جستجوی نمو دومین فیلمی بود که دوبله رسمی به زبان ناواهو دریافت کرد؛ اولین فیلم، جنگ ستارگان بود.[۳۸]

موسیقی متن

[ویرایش]

در جستجوی نمو نخستین فیلم پیکسار بود که موسیقی متن آن توسط رندی نیومن ساخته نشد. به جای او، توماس نیومن، پسرعموی رندی، وظیفه ساخت موسیقی فیلم را بر عهده گرفت. آلبوم موسیقی متن اصلی فیلم در ۲۰ مه ۲۰۰۳ منتشر شد.[۳۹][۴۰] موسیقی متن این فیلم برای جایزه اسکار بهترین موسیقی فیلم نامزد شد، اما در نهایت رقابت را به ارباب حلقه‌ها: بازگشت پادشاه باخت.[۴۱]

انتشار

[ویرایش]

بازاریابی

[ویرایش]

دیزنی نخستین تیزر تریلر در جستجوی نمو را در ژوئن ۲۰۰۲ منتشر کرد که برای نخستین بار همراه با اکران سینمایی لیلو و استیچ به نمایش درآمد. این تیزر سپس در نمایش‌های سینمایی فیلم‌های دیگری همچون هی آرنولد!: فیلم، فیلم پاورپاف گرلز، استوارت کوچولو ۲ و یونس: فیلم وجی‌تیلز نیز نمایش داده شد. همچنین، این تیزر در نسخه خانگی فیلم شرکت هیولاها و دیگر نسخه‌های خانگی فیلم‌های دیزنی نیز قرار گرفت. دومین تریلر رسمی فیلم در اکتبر ۲۰۰۲ منتشر شد و همراه با اکران سیاره گنج و فیلم تورن‌بری‌های وحشی پخش شد. سومین تریلر در فوریه ۲۰۰۳ منتشر شد و با اکران کتاب جنگل ۲ همراه بود. تریلر چهارم و نهایی نیز در مارس ۲۰۰۳ عرضه شد و با نمایش سینمایی فیلم بزرگ پیگلت به نمایش درآمد.

رستوران‌های مک‌دونالد در قالب وعده‌های هپی میل، هشت اسباب‌بازی مختلف از شخصیت‌های فیلم عرضه کردند.[۴۲] در صدمین نمایشگاه بین‌المللی اسباب‌بازی آمریکای شمالی در نیویورک، هاسبرو نیز مجموعه‌ای از اسباب‌بازی‌های این فیلم را رونمایی کرد.[۴۳] کیلوگ نیز یک غلات با تم فیلم عرضه کرد که شامل جوهای شیرین‌شده طبیعی و مارشمالوهایی به شکل ماهی بود.[۴۴] در جستجوی نمو در کمپین‌های تبلیغاتی مشترک با شرکت‌های متعددی مانند فریتو-لی، کیبلر، پپسی، رالفز، درایرز، جل سرت، ایرهدز، اورویل ردنبچرز و تی‌اچ‌کیو حضور داشت. پیش از ۲۶ مه ۲۰۰۳، روی بیش از ۵۰ میلیون بسته چیپس، برچسب‌هایی برای شرکت در قرعه‌کشی سفری به سیدنی، استرالیا و بازدید از دیواره بزرگ مرجانی قرار گرفت. در ۱۷ مه همان سال، فریتو-لی رویدادی در تمام شعبه‌های وال‌مارت برگزار کرد که کودکان می‌توانستند با عینک‌های سه‌بعدی، تصاویر پنهان نمو را پیدا کنند. کیلوگ هشت اسباب‌بازی آبی مختلف از شخصیت‌های فیلم را درون جعبه‌های غلات‌هایی نظیر فراستد فلیکز، رایس کریسپیس، هانی اسمکس و کوکوآ رایس کریسپیس قرار داد. همچنین پشت برخی از جعبه‌ها مانند هانی اسمکس، سینمن کرانچ کریسپیس و فروت لوپز یک بازی حافظه‌ای با مضمون نمو چاپ شده بود. یک نسخه ویژه از غلات فروت لوپز با تم فیلم و مارشمالوهای شخصیت‌دار نیز عرضه شد. مصرف‌کنندگان با ارسال دو کد یوپی‌سی از سه غلات کیلوگ می‌توانستند یک حوله ساحلی بزرگ دریافت کنند. همچنین پاپ-تارتس طعم جدیدی با نام گریت بری ریف با پرکننده توت وحشی و تزییناتی به شکل ماهی معرفی کرد. با ارسال دو کد یوپی‌سی از این محصول، مصرف‌کنندگان می‌توانستند یک تشک بادی استخری دریافت کنند. اگو نیز با خرید دو بسته وافل، عینک‌های شنا هولوگرافیک ارائه می‌داد. در بخش تنقلات، شرکت کیلاگ با خرید دو بسته از محصولات خاص و دو گالن شیر، یک کوسه بادی بزرگ هدیه می‌داد. تبلیغات فیلم بر روی محصولات متنوعی از جمله ویفرهای وانیلی، چیپس دیلوکس، مینی فاچ شاپی، چیپس کلوچه‌ای سافت بچ چاکلت و رایس کریسپیس تریتز دیده می‌شد.[۴۵]

در ۲۰ مه ۲۰۰۳، کیلاگ جعبه‌های غلات فراستد فلیکز را به دلیل شباهت زیاد به یک بازی کارت حافظه ساخت هاسبرو، بازخوانی کرد. شکایتی علیه این شرکت ثبت شد که در آن تصویری از جعبه غلات با تونی ببره در کنار شخصیت‌های نمو، دوری و کراش چاپ شده بود. این شخصیت‌ها با مجوز رسمی از دیزنی روی کارت‌ها قرار گرفته بودند. هاسبرو این شکایت را برای حفاظت از علامت تجاری خود ثبت کرد.[۴۶]

سینما

[ویرایش]

در جستجوی نمو نه تنها پنجمین فیلم ساخته‌شده توسط پیکسار بود، بلکه نخستین فیلم این استودیو بود که به جای ماه نوامبر (مانند چهار فیلم قبلی‌اش)، در تابستان اکران شد.[۴۷] این فیلم در ۱۸ مه ۲۰۰۳ برای نخستین بار در لس آنجلس به نمایش درآمد[۴۸] و سپس در ۳۰ مه ۲۰۰۳ همزمان با کسب‌وکار ایتالیایی و پیچ اشتباه اکران عمومی شد.[۴۹]

رسانه خانگی

[ویرایش]

در جستجوی نمو در ۴ نوامبر ۲۰۰۳ به صورت رسمی بر روی وی‌اچ‌اس و دی‌وی‌دی عرضه شد. نسخه دی‌وی‌دی آن دارای تأییدیه تی‌ان‌ایکس و تهیه‌شده از نسخه دیجیتالی بود.[۵۰][۵۱] نسخه کلکسیونی دو دیسکه این فیلم در همان روز نخست عرضه، بیش از ۸ میلیون نسخه فروش داشت و رکورد قبلی مرد عنکبوتی را به عنوان پرفروش‌ترین دی‌وی‌دی در یک روز شکست.[۵۲][۵۳] همچنین رکورد شرکت هیولاها را به عنوان پرفروش‌ترین دی‌وی‌دی فیلم پویانمایی در روز نخست از آن خود کرد.[۵۴] در عرض دو هفته، این فیلم عنوان پرفروش‌ترین دی‌وی‌دی زمان خود را به دست آورد و با فروش بیش از ۱۵ میلیون نسخه، از ارباب حلقه‌ها: یاران حلقه پیشی گرفت.[۵۵] با فروش بیش از ۴۰ میلیون نسخه تا به امروز، این فیلم همچنان پرفروش‌ترین دی‌وی‌دی تاریخ محسوب می‌شود.[۵۶] دیسک اول شامل نسخه عریض فیلم، مستندات، گالری‌ها، و توضیحات صوتی/تصویری است؛ در حالی که دیسک دوم نسخه فول‌فریم، بازی‌ها، پیش‌نمایش فیلم‌های دیگر (از جمله شگفت‌انگیزان و خانه‌ای در مزرعه)، فیلم‌های کوتاه (خرت و پرت که در سینما همزمان با فیلم نمایش داده می‌شد، و کاوش در صخره)، و کمپین‌های تبلیغاتی را شامل می‌شود.[۵۷] هر دو دیسک همچنین مقدمه‌هایی از استنتون و انکریچ و بخش‌هایی با عنوان آکواریوم مجازی از صحنه‌های فیلم دارند.[۵۸]

این فیلم در ۴ دسامبر ۲۰۱۲ بر روی فرمت‌های بلوری و بلوری سه‌بعدی در قالب نسخه‌های سه‌دیسکه و پنج‌دیسکه منتشر شد.[۵۹] در سال ۲۰۱۹ نیز نسخه ۴کی اولترا اچ‌دی بلوری آن منتشر شد.[۶۰][۶۱]

بازخورد

[ویرایش]

گیشه

[ویرایش]

پخش اصلی سینما

[ویرایش]

در زمان اکران اولیه‌اش، در جستجوی نمو در ایالات متحده و کانادا ۳۳۹٫۷ میلیون دلار و در سایر نقاط جهان ۵۳۱٫۳ میلیون دلار فروش داشت که مجموع فروش جهانی آن را به ۸۷۱ میلیون دلار رساند.[۶۲] این فیلم، دومین فیلم پرفروش سال ۲۰۰۳ شد، بعد از ارباب حلقه‌ها: بازگشت پادشاه،[۶۳][۶۴] و موفق شد بارگذاری مجدد ماتریکس را شکست دهد و عنوان پرفروش‌ترین فیلم تابستان ۲۰۰۳ را از آن خود کند.[۶۵] این فیلم در طول اکران اولیه خود حدود ۵۶٫۴ میلیون بلیت در ایالات متحده فروخت.

در اولین آخر هفته اکران، در جستجوی نمو موفق شد ۷۰٫۶ میلیون دلار در ایالات متحده و کانادا فروش داشته باشد[۶۶] و در صدر گیشه قرار بگیرد، با پشت سر گذاشتن بروس قادر مطلق و کسب‌وکار ایتالیایی.[۶۷] این فیلم رکورد شرکت هیولاها را شکست و عنوان بهترین افتتاحیه تاریخ برای یک فیلم پویانمایی را از آن خود کرد.[۶۸] رکوردی که تا سال بعد و اکران شرک ۲ حفظ شد.[۶۹] در جستجوی نمو در آن زمان سومین افتتاحیه بزرگ سال ۲۰۰۳ را داشت، پس از بارگذاری مجدد ماتریکس و ایکس ۲.[۷۰] در دومین آخر هفته اکران، با فروش ۴۵٫۸ میلیون دلار، به رتبه دوم و پس از ۲ سریع و ۲ خشمگین سقوط کرد،[۷۱] اما با کاهش تنها ۳۴٪ مواجه شد.[۷۲] با این وجود، در هفته سوم دوباره به رتبه اول بازگشت. اولین فیلمی که پس از روزی دیگر بمیر و هری پاتر و تالار اسرار در سال ۲۰۰۲ موفق به این کار شد.[۷۳] در ادامه، فروش آن از فیلم‌های با افتتاحیه ضعیف‌تری مثل روگرت‌ها و راز بقا، جنایت در هالیوود و خنگ و خنگ‌تر: وقتی هری لوید را دید پیشی گرفت.[۷۴] تا روز بیستم اکران، فروش داخلی آن از ۲۰۰ میلیون دلار فراتر رفت.[۷۵] در هفته آخر چهارم، هالک جای آن را در رتبه اول گرفت،[۷۶] اما در جستجوی نمو همچنان خانواده‌ها و جمعیت زیادی را به سالن‌های سینما می‌کشاند و حتی از دیگر فیلم پویانمایی سال یعنی سندباد: افسانه هفت دریا نیز پیشی گرفت.[۷۷]

تا ژوئیه ۲۰۰۳، در جستجوی نمو با فروش ۲۷۴٫۹ میلیون دلار از بارگذاری مجدد ماتریکس پیشی گرفت و به پرفروش‌ترین فیلم سال تبدیل شد.[۷۸] همچنین از شرک نیز عبور کرد و عنوان دومین فیلم پویانمایی پرفروش تاریخ را به دست آورد.[۷۹] در اواخر همان ماه، فروش فیلم از مرز ۳۰۰ میلیون دلار عبور کرد و موفق شد رکورد شیرشاه را بشکند و به پرفروش‌ترین فیلم پویانمایی تاریخ در ایالات متحده و کانادا تبدیل شود.[۸۰] در پایان فصل تابستان، در جستجوی نمو یکی از پنج فیلمی بود که در یک فصل تابستانی به فروش بالای ۲۰۰ میلیون دلار دست یافت. چهار فیلم دیگر عبارت بودند از: ایکس ۲، بارگذاری مجدد ماتریکس، بروس قادر مطلق و دزدان دریایی کارائیب: نفرین مروارید سیاه از دیزنی.[۸۱] در پایان اکران، مجموع فروش در جستجوی نمو در ایالات متحده و کانادا ۳۳۹٫۷ میلیون دلار و در بازارهای بین‌المللی ۵۳۱٫۳ میلیون دلار بود که مجموع آن به ۸۷۱ میلیون دلار در سراسر جهان رسید. این فیلم در تمام این موارد از شیرشاه پیشی گرفت و عنوان پرفروش‌ترین فیلم پویانمایی تاریخ را از آن خود کرد. فیلم به مدت ۱۱ هفته (تا ۱۴ اوت) در بین ۱۰ فیلم برتر جدول گیشه باقی ماند.[۸۲] در آمریکای شمالی، شرک ۲ در سال ۲۰۰۴ و داستان اسباب‌بازی ۳ در سال ۲۰۱۰ از آن پیشی گرفتند.[۸۳] در جستجوی نمو تا سال ۲۰۰۹ رکورد بیشترین فروش بین‌المللی یک فیلم پویانمایی را در اختیار داشت، تا اینکه عصر یخبندان: ظهور دایناسورها این رکورد را شکست.[۸۴] در بازارهای خارج از آمریکای شمالی، این فیلم پنجمین فیلم پویانمایی پرفروش محسوب می‌شود و در سطح جهانی نیز در جایگاه نهمین فیلم پویانمایی پرفروش تاریخ قرار دارد. همچنین، این فیلم تا سال ۲۰۰۶ و اکران دزدان دریایی کارائیب: صندوقچه مرد مرده، پرفروش‌ترین فیلم تاریخ دیزنی بود.[۸۵] در جستجوی نمو چهارمین فیلم پویانمایی بود که موفق شد در سطح جهانی از مرز ۵۰۰ میلیون دلار عبور کند، پس از شرکت هیولاها، علاءالدین و شیرشاه.[۸۶]

این فیلم در بسیاری از بازارهای بین‌المللی عملکردی چشمگیر داشت. ژاپن به‌عنوان بزرگ‌ترین بازار بین‌المللی فیلم بعد از آمریکای شمالی، با فروش ۱۱٫۲ میلیارد ین (۱۰۲٫۴ میلیون دلار) رکورد زد و به پرفروش‌ترین فیلم پویانمایی خارجی در این کشور (با احتساب ین) تبدیل شد.[۸۷] این رکورد بعدها تنها توسط یخ‌زده (۲۵٫۵ میلیارد ین) شکسته شد.[۸۸] همچنین در جستجوی نمو دومین فیلم بوئنا ویستا پیکچرز بود که در ژاپن به فروش بالای ۱۰۰ میلیون دلار رسید، پس از آرماگدون در سال ۱۹۹۹.[۸۹] در مکزیک، این فیلم ۴٫۷ میلیون دلار فروخت و به دومین افتتاحیه پرفروش کشور، پس از مرد عنکبوتی تبدیل شد.[۹۰] در بریتانیا، ایرلند و مالت، مجموع فروش فیلم به ۳۷٫۲ میلیون پوند (۶۷٫۱ میلیون دلار) رسید.[۹۱] در سالن سینماهای یوسی‌آی در منچستر، فیلم در سه روز ابتدایی اکران، ۱۷٫۱۵۰ پوند (۲۸٫۵۸۳ دلار) فروخت که آن را به پرفروش‌ترین فیلم دیجیتال تاریخ آن سالن تا آن زمان تبدیل کرد، حتی بیشتر از جنگ ستارگان: قسمت دوم – حمله کلون‌ها و چندین اکران دیگر.[۹۲] در جستجوی نمو همچنین با فروش ۲۸٫۷ میلیون پوند (۳۵٫۷ میلیون دلار) به پرفروش‌ترین فیلم اکتبر ۲۰۰۳ در بریتانیا تبدیل شد و فیلم‌هایی مانند پسران بد ۲ را پشت سر گذاشت.[۹۳] دیگر بازارهای بزرگ این فیلم عبارتند از: فرانسه و منطقه مغرب (۶۴٫۸ میلیون دلار)، آلمان (۵۳٫۹ میلیون دلار) و اسپانیا (۲۹٫۵ میلیون دلار).[۹۴]

بازپخش سه‌بعدی

[ویرایش]

پس از موفقیت نسخه‌ سه‌بعدی بازپخش‌شده شیرشاه، دیزنی تصمیم گرفت در جستجوی نمو را نیز به صورت سه‌بعدی بازپخش کند. این نسخه‌ جدید در ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۲ اکران شد و هزینه‌ تبدیل آن به فرمت سه‌بعدی کمتر از ۵ میلیون دلار برآورد شد. در آخر هفته نخست اکران نسخه‌ سه‌بعدی در آمریکای شمالی، در جستجوی نمو توانست ۱۶٫۷ میلیون دلار فروش داشته باشد و در رده‌ دوم جدول گیشه، پس از رزیدنت ایول: قصاص قرار گرفت. در مجموع، نسخه‌ سه‌بعدی فیلم در آمریکای شمالی ۴۱٫۱ میلیون دلار و در بازارهای بین‌المللی ۲۸٫۲ میلیون دلار فروش داشت. این عملکرد باعث شد مجموع فروش جهانی فیلم به ۹۴۰٫۳ میلیون دلار برسد.

بازخورد انتقادی

[ویرایش]

در وبگاه بازبینی جمعی راتن تومیتوز، از میان ۲۶۷ نقد ثبت‌شده، ۹۹٪ مثبت بوده‌اند و امتیاز میانگین آن ۸٫۷ از ۱۰ است. اجماع منتقدان در این وبگاه چنین بیان شده است: «زیبا به طرز نفس‌گیر و با حضور صداپیشگان کاملاً انتخاب‌شده، در جستجوی نمو یک جواهر دیگر به تاج پیکسار می‌افزاید.»[۹۵] در متاکریتیک (که از میانگین وزنی استفاده می‌کند) این فیلم از ۳۸ نقد، امتیاز ۹۰ از ۱۰۰ را کسب کرده است که نشان‌دهنده‌ «تحسین جهانی» است.[۹۶] مخاطبان مورد نظرسنجی در سینماسکور به این فیلم نمره‌ «+A» در مقیاس +A تا F داده‌اند.[۹۷]

راجر ایبرت به فیلم نمره‌ کامل ۴ از ۴ داد و گفت «آن را از آن دسته فیلم‌های نادری دانستم که دلم می‌خواست در ردیف جلو بنشینم و اجازه بدهم تصاویر تمام میدان دیدم را دربر بگیرند.»[۹۸] اد پارک از ویلج ویس آن را «اقیانوسی از جلوه‌های بصری چشم‌نواز» توصیف کرد که حتی در دوران پراکندگی ذهنی مخاطبان امروز نیز تازه و نو جلوه می‌کند.[۹۹] مارک کارو از شیکاگو تریبون نوشت: «با این موجودات دریایی پیوندی برقرار می‌کنید که در کمتر فیلمی با انسان‌ها برقرار می‌شود. نتیجه: یک گنج واقعی در اعماق دریا.»[۱۰۰] هیزل-داون دامپرت از هفته‌نامه لس آنجلس نقدی مثبت بر فیلم ارائه داد و گفت: «این فیلم یکی از زیباترین آثاری است که دیزنی تاکنون منتشر کرده، با ویژگی‌های خیره‌کننده‌ای از نور، حرکت، بافت و رنگ که در خدمت تخیلات حرفه‌ای‌ترین افرادی است که پول می‌تواند تهیه کند.»[۱۰۱] بث جونز از روئانوک تایمز به در جستجوی نمو نمره‌ کامل پنج از پنج داد و توضیح داد: «چند صحنه از فیلم ترسناک‌تر از سبیل ادوارد نورتون در کسب‌وکار ایتالیایی هستند.»[۱۰۲] جف استریکلر از استار تریبون نقد مثبتی ارائه داد و گفت: «این فیلم ثابت می‌کند که حتی وقتی پیکسار در اوج نیست، باز هم پویانمایی‌ بهتر از برخی رقبایش در بهترین روزهایشان تولید می‌کند.»[۱۰۳] جین سیمور از نیوزدی سه و نیم ستاره از چهار به فیلم داد و گفت: «پس‌زمینه‌های زیرآبی نفس‌گیر هستند. نه، واقعاً. آن‌قدر واقعی به نظر می‌رسند که هنگام تماشا تقریباً حس می‌کنی باید نفست را حبس کنی.»[۱۰۴] رنه رودریگز از میامی هرالد چهار ستاره کامل به فیلم داد و گفت: «نگرانی‌های والدین معمولاً موضوع فیلم‌های کودکانه نیستند، اما این فیلم کاملاً افسون‌گر به‌خوبی می‌داند چطور مخاطب کودک خود را جذب کند بدون اینکه به او بی‌احترامی کند یا او را ساده فرض کند.»[۱۰۵]

کنت تورن از لس آنجلس تایمز به فیلم نمره سه و نیم از پنج داد و گفت: «بهترین اتفاق این است که قوه تخیل همیشگی و بی‌حد و مرز پیکسار نمی‌تواند برای همیشه مهار شود، و «نمو» با موجودات دریایی‌ای منفجر می‌شود که استعداد استنتون و تیمش را در شخصیت‌پردازی و نگاه بی‌نظیرشان به طنز فرهنگی معاصر به نمایش می‌گذارد.»[۱۰۶] ساندرا هال از سیدنی مورنینگ هرالد گفت: «این اولین بار نیست که پویانماهای پیکسار با دنیای طبیعت درگیر می‌شوند، اما هرگز به اندازه این فانتازیای زیر دریا در آن غرق نشده‌اند.»[۱۰۷] استیون هولدن از نیویورک تایمز به فیلم چهار از پنج ستاره داد و گفت: «تخیل بصری و شوخ‌طبعی پیچیده، در جستجوی نمو را به سطحی نزدیک به اوج فیلم‌های داستان اسباب‌بازی و شرکت هیولاها می‌رسانند.»[۱۰۸] تری لاوسون از دیترویت فری پرس به فیلم نمره سه از چهار داد و گفت: «همان‌طور که حالا از پیکسار انتظار داریم، حتی ماهی‌های فرعی در در جستجوی نمو هم به‌عنوان شخصیت‌هایی بیشتر توسعه یافته‌اند تا هر انسانی در فیلم‌های مأموریت: غیرممکن[۱۰۹] کلودیا پوئیگ از یواس‌ای تودی نمره سه و نیم از چهار داد و گفت: «در جستجوی نمو گنجینه‌ای زیر دریاست. زیباترین فیلم در میان آثار پیکسار—که شامل داستان اسباب بازی ۱ و ۲، زندگی یک حشره و شرکت هیولاها می‌شود—نمو تماشاگران خانوادگی را با داستانی شیرین و تأثیرگذار و تصاویری نفس‌گیر شگفت‌زده می‌کند. شاید فاقد شوخ‌طبعی هوشمندانه‌ شرکت هیولاها باشد، اما کودکان با ماهی پرشور و شجاع نمو هم‌ذات‌پنداری می‌کنند و بزرگ‌ترها با مارلین، پدر فداکارش.»[۱۱۰] بروس وستبروک از هیوستون کرونیکل به فیلم نمره A− داد و گفت: «در جستجوی نمو در حد و اندازه‌ استانداردهای بالای پیکسار ظاهر می‌شود، با تصاویری فوق‌العاده خلاقانه، کمدی هوشمندانه، شخصیت‌پردازی قوی و داستانی درگیرکننده.»[۱۱۱] جک گارنر از گانیت نیوز سرویس نمره کامل ۱۰ از ۱۰ داد و بیان کرد: «این فیلم تعادلی بی‌نقص بین جذابیت و معصومیت کودکانه‌ پویانمایی‌های دیزنی و شوخ‌طبعی تند و تیز و مد روز کارتون‌های قدیمی برادران وارنر برقرار کرده است.»[۱۱۲] تام لانگ از دیترویت نیوز به فیلم نمره A− داد و گفت: «یک آزمون ساده برای انسانیت: اگر هنگام تماشای این فیلم با صدای بلند نخندید، احتمالاً باتری دارید، نه قلب.»[۱۱۳]

مویرا مک‌دونالد از سیاتل تایمز به فیلم نمره کامل چهار از چهار داد و گفت: «افسون‌کننده؛ با ترکیبی بی‌زحمت از شیرینی و حماقت نوشته شده و با زیبایی رنگین‌کمانی خیره‌کننده‌ای پویانمایی شده است، طوری که ممکن است بخواهید صحنه‌ها را متوقف کرده و قاب بگیرید.»[۱۱۴] دافنه گوردون از تورنتو استار نمره چهار از پنج داد و گفت: «یکی از قوی‌ترین آثار دیزنی در سال‌های اخیر، به لطف کارهای اندرو استنتون، که احتمالاً یکی از موفق‌ترین کارگردان‌هایی است که اسمش را نشنیده‌اید.»[۱۱۵] تای بور از بوستون گلوب نمره سه و نیم از چهار داد و گفت: «در جستجوی نمو شاید در سطح بهترین آثار شرکت نباشد—بالاخره نشانه‌هایی از یک فرمول تکراری در آن دیده می‌شود—اما بدون شک بهترین فیلم خانوادگی از زمان شرکت هیولاها تاکنون است.»[۱۱۶] سی. دبلیو. نویوس از سان فرانسیسکو کرونیکل نمره کامل چهار از چهار داد و گفت: «تصاویر می‌درخشند، ماهی‌ها احساسات نشان می‌دهند و اقیانوس زنده می‌شود. این فقط دو دقیقه اول است. بعد از آن، کارهای واقعاً جالبی انجام می‌دهند.»[۱۱۷] گرگوری ام. لمب از کریستیان ساینس مانیتور نمره سه از چهار داد و آن را «بهترین پویانمایی زیرآبی از زمان پری دریایی کوچولو» توصیف کرد.[۱۱۸] آن هورنادی از واشینگتن پست نقدی مثبت نوشت و گفت: «در جستجوی نمو بچه‌ها را با داستان جذاب، شخصیت‌های رنگارنگ و اکشن پرجنب‌وجوشش مجذوب می‌کند و بزرگ‌ترها را نیز با طنز ظریف و ظرافت بصری‌اش سرگرم نگه می‌دارد.»[۱۱۹] دیوید آنسن از نیوزویک نقدی مثبت نوشت و گفت: «شگفت‌انگیز از نظر بصری، هر قاب پر از جزئیات هوشمندانه است؛ در جستجوی نمو بهترین فیلم تولیدشده توسط یک استودیوی بزرگ در سال جاری تاکنون است.»[۱۲۰]

ریچارد کورلیس از تایم نقدی مثبت نوشت و گفت: «نمو، با فانتزی زیرآبی خیره‌کننده‌اش، موفق شده است تا درخشش طراحی فیلم‌های قبلی پیکسار را هم پشت سر بگذارد.»[۱۲۱] لیزا شوارتزبام از انترتینمنت ویکلی به فیلم نمره A داد و گفت: «در این ترکیب بی‌نقص از درخشش فنی و شور داستان‌گویی، تیم پیکسار چیزی خلق کرده‌اند که به اندازه‌ جاز، روح‌دار و ذاتاً آمریکایی و فوق‌العاده است.»[۱۲۲] کری ریکی از فیلادلفیا اینکوایرر نمره سه از چهار داد و گفت: «به اندازه‌ی چشمان درخشان نمو جذاب است و به همان اندازه که این ماهی کوچک با باله‌های نامتقارنش عجیب است، فیلم هم خاص و منحصربه‌فرد است.»[۱۲۳] دیوید جرمن از آسوشیتد پرس نقدی مثبت نوشت و گفت: «در جستجوی نمو سرشار از شوخی‌های هوشمندانه و لطیفه‌های بامزه است و با داستان شاد دیگری از دوستی‌های ناهماهنگ دو ماهی با صداپیشگی آلبرت بروکس و الن دی‌جنرس جان گرفته است.»[۱۲۴] آنتونی لین از نیویورکر نقدی مثبت نوشت و گفت: «جدیدترین موج جادوی پیکسار، که از داستان اسباب بازی به این‌سو ادامه داشته، انرژی و شوخ‌طبعی بی‌نظیری به هنر در حال افول پویانمایی‌های جریان اصلی بخشیده است.»[۱۲۵] بازانتشار سه‌بعدی فیلم، نه سال پس از اکران اولیه، باعث مرور دوباره‌ای بر آن شد. استفان ویتی از استار لدگر آن را «فیلمی واقعاً بامزه و تأثیرگذار توصیف کرد که در کمتر از یک دهه، خود را به‌عنوان یک کلاسیک جاودانه تثبیت کرده است.»[۱۲۶] در خصوص نسخه‌ی سه‌بعدی، لیزا شوارتزبام از انترتینمنت ویکلی نوشت که قدرت احساسی فیلم با «بعدپذیری اعماق اقیانوس» افزایش یافته، جایی که «رازهای فضایی جریان‌های آبی و دنیاهای شناور دقیقاً همان جایی‌اند که کاوشگران سه‌بعدی برای جسورانه رفتن به آن‌ها متولد شده‌اند.»[۱۲۷]

در جستجوی نمو در فهرست‌های متعددی از بهترین‌ها قرار گرفت. این فیلم در ارزیابی‌های بازنگری‌شده توسط منابع حرفه‌ای مانند بی‌بی‌سی و ایندیپندنت به‌عنوان یکی از برترین فیلم‌های قرن بیست و یکم شناخته شد.[۱۲۸][۱۲۹] چندین نشریه نیز آن را در فهرست بهترین فیلم‌های پویانمایی قرار دادند، از جمله: آی‌جی‌ان (۲۰۱۰)،[۱۳۰] اینسایدر، یواس‌ای تودی، و ال (همگی در سال ۲۰۱۸)،[۱۳۱][۱۳۲][۱۳۳] همچنین پرید، کمپلکس و تایم اوت (همگی در سال ۲۰۲۱).[۱۳۴][۱۳۵][۱۳۶] در دسامبر ۲۰۲۱، فیلمنامه‌ این فیلم در رتبه‌ ۶۰ از فهرست «۱۰۱ فیلمنامه برتر قرن بیست و یکم (تاکنون)» توسط انجمن نویسندگان آمریکا قرار گرفت.[۱۳۷]

تمجیدات

[ویرایش]

در هفتاد و ششمین دوره‌ جوایز اسکار، در جستجوی نمو نخستین اثر پیکسار بود که موفق شد جایزه‌ بهترین فیلم پویانمایی را از آن خود کند و رقبایی چون خرس برادر و سه‌قلوهای بلویل را پشت سر بگذارد.[۱۳۸][۱۳۹] این فیلم همچنین در دو رشته‌ دیگر نامزد جایزه اسکار شد: بهترین فیلم‌نامه غیراقتباسی و بهترین تدوین صدا، که به‌ترتیب آن‌ها را به گمشده در ترجمه و ناخدا و فرمانده: آخر دنیا واگذار کرد.[۱۴۰] در جستجوی نمو جوایز متعددی نیز در دیگر جشنواره‌ها کسب کرد، از جمله: بهترین فیلم پویانمایی در جوایز حلقه منتقدان فیلم کانزاس‌سیتی، جوایز ساترن، انجمن منتقدان فیلم لاس‌وگاس، هیئت ملی بازبینی، انجمن منتقدان فیلم آنلاین و انجمن منتقدان فیلم تورنتو.[۱۴۱] این فیلم برنده‌ جوایز برگزیده کودکان برای بهترین فیلم و بهترین صداپیشگی (الن دی‌جنرس) و جایزه ساترن بهترین بازیگر مکمل زن (الن دی‌جنرس) شد.[۱۴۲]

همچنین این فیلم نامزد دریافت دو جایزه از انجمن منتقدان فیلم شیکاگو در رشته‌های بهترین فیلم و بهترین بازیگر مکمل زن (الن دی‌جنرس)، یک جایزه گلدن گلوب برای بهترین فیلم – موزیکال یا کمدی و دو جایزه سینمایی و تلویزیونی ام‌تی‌وی در بخش‌های بهترین فیلم و بهترین اجرای کمدی (الن دی‌جنرس) نیز شد.[۱۴۳]

در ژوئن ۲۰۰۸، انستیتوی فیلم آمریکا فهرستی به‌نام «ده تا از ده تا» منتشر کرد که در آن، ده فیلم برتر در ده ژانر کلاسیک سینمای آمریکا را معرفی کرده بود. در این فهرست، در جستجوی نمو به‌عنوان دهمین فیلم برتر در ژانر پویانمایی شناخته شد.[۱۴۴] در جستجوی نمو جدیدترین فیلم در میان تمام آثار حاضر در این فهرست‌ها بود و همچنین یکی از تنها سه فیلمی به‌شمار می‌رفت که پس از سال ۲۰۰۰ ساخته شده‌اند (دو فیلم دیگر ارباب حلقه‌ها: یاران حلقه و شرک بودند).[۱۴۵]

نگرانی‌ها و پیامدهای زیست‌محیطی

[ویرایش]

استفاده از دلقک‌ماهی در فیلم در جستجوی نمو باعث خرید گسترده این نوع ماهی به‌عنوان حیوان خانگی در ایالات متحده شد، حتی با اینکه داستان فیلم استفاده از ماهی‌ها به‌عنوان حیوان خانگی را به‌طور منفی نشان می‌دهد و اشاره می‌کند که نگهداری از آکواریوم‌های آب شور بسیار پیچیده و هزینه‌بر است.[۱۴۸] تقاضا برای دلقک‌ماهی‌ها از طریق برداشت‌های گسترده ماهی‌های گرمسیری در مناطقی مانند وانواتو تأمین می‌شد.[۱۴۹] کمیسیون گردشگری استرالیا چندین کمپین تبلیغاتی در چین و ایالات متحده راه‌اندازی کرد تا گردشگری به استرالیا را ترویج کند و بسیاری از این کمپین‌ها از کلیپ‌های در جستجوی نمو استفاده می‌کردند.[۱۵۰][۱۵۱] کوئینزلند نیز از این فیلم برای جذب گردشگران و ترویج خود به‌عنوان مقصدی برای تعطیلات استفاده کرد.[۱۵۲] طبق گفته نشنال جیوگرافیک، «به طرز عجیبی، در جستجوی نمو، فیلمی درباره رنج یک دلقک‌ماهی گرفتار، باعث سه برابر شدن تقاضا برای آکواریوم‌های خانگی با این ماهی‌ها شد.»[۱۵۳]

واکنش عمومی به در جستجوی نمو منجر به تخریب زیست‌محیطی برای دلقک‌ماهی‌ها شد و اعتراض‌هایی از سوی چندین سازمان حفاظتی زیست‌محیطی، از جمله شورای آکواریوم‌های دریایی استرالیا، به همراه داشت. تقاضا برای ماهی‌های گرمسیری پس از اکران فیلم به شدت افزایش یافت و باعث کاهش شدید گونه‌های مرجانی در وانواتو و چندین منطقه مرجانی دیگر شد.[۱۵۴] پس از مشاهده فیلم، برخی از صاحبان آکواریوم‌ها ماهی‌های خانگی خود را به دریا رها کردند، اما نتواستند آنها را به زیستگاه‌های درست دریایی رها کنند، که منجر به معرفی گونه‌های مضر به محیط زیست بومی شد. این عمل باعث آسیب به مرجان‌ها و اکوسیستم‌های دریایی در سراسر جهان شد.[۱۵۵][۱۵۶]

مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۷ توسط پژوهشگران دانشگاه جیمز کوک در استرالیا انجام شد که شواهد کمی از خرید ماهی‌های وحشی توسط طرفداران فیلم بلافاصله پس از اکران (در عرض ۱٫۵ سال) نشان داد.[۱۵۷]

میراث

[ویرایش]

دنباله

[ویرایش]

یک دنباله‌ اسپین‌آف[الف] از فیلم با عنوان در جستجوی دوری در ژوئن ۲۰۱۶ منتشر شد.[۱۶۴] این فیلم بر دوری تمرکز دارد و داستان آن حول سفر او برای پیدا کردن والدینش (با صداپیشگی دایان کیتن و یوجین لوی) می‌چرخد.[۱۶۵]

بازی‌های ویدئویی

[ویرایش]

در سال ۲۰۰۳، یک بازی ویدئویی بر اساس این فیلم برای پلتفرم‌های مایکروسافت ویندوز، ایکس‌باکس، پلی‌استیشن ۲، گیم‌کیوب و گیم بوی ادونس منتشر شد. هدف بازی، عبور از مراحل مختلف در نقش‌های نمو، مارلین یا دوری است. این بازی دارای صحنه‌های سینمایی از فیلم اصلی بود و هر کلیپ، متناسب با یکی از مراحل بازی طراحی شده بود. این بازی، آخرین بازی پیکسار بود که توسط استودیو ترولرز تیلز توسعه یافت. در زمان عرضه، بازی با بازخوردهای متفاوت و نمرات متوسطی از سوی منتقدان روبه‌رو شد.[۱۶۶][۱۶۷][۱۶۸][۱۶۹][۱۷۰][۱۷۱] در سال ۲۰۰۴ نیز دنباله‌ای برای نسخه گیم بوی ادونس با نام در جستجوی نمو: ادامه ماجراجویی منتشر شد.[۱۷۲]

تم جاذبه‌های پارک

[ویرایش]

در جستجوی نمو الهام‌بخش ساخت جاذبه‌ها و بخش‌های متعددی در دیزنی پارکس در سراسر جهان شده است، از جمله: صحبت لاک‌پشت با کراش، که برای اولین بار در سال ۲۰۰۴ در اپکات افتتاح شد، دیزنی کالیفرنیا ادونچر پارک در سال ۲۰۰۵، دیزنی‌لند هنگ کنگ در سال ۲۰۰۸، دریای دیزنی توکیو در سال ۲۰۰۹؛ سفر زیردریایی در جستجوی نمو، که در سال ۲۰۰۷ در پارک دیزنی‌لند افتتاح شد؛ دریاها با نمو و دوستان که در سال ۲۰۰۷ در اپکات افتتاح شد؛ در جستجوی نمو – موزیکال، که در سال ۲۰۰۷ در قلمرو جانوران دیزنی افتتاح شد؛ کراش کوستر، که در سال ۲۰۰۷ در پارک استودیوهای والت دیزنی افتتاح شد.[۱۷۳][۱۷۴][۱۷۵]

یادداشت‌ها

[ویرایش]
  1. اگرچه برخی منابع در جستجوی دوری را یک اسپین‌آف نامیدند،[۱۵۸][۱۵۹][۱۶۰] منابع دیگر آن را یک دنباله نامیدند.[۱۶۱][۱۶۲][۱۶۳]

منابع

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ "Finding Nemo (2003)". Box Office Mojo. Archived from the original on July 31, 2012. Retrieved January 11, 2014.
  2. "Finding Nemo (2003)". American Film Institute. Archived from the original on July 27, 2022. Retrieved July 27, 2022.
  3. Fetters, Ashley (May 10, 2013). "10 Years Ago, Finding Nemo Was Disappointing by Pixar Standards". The Atlantic. Archived from the original on December 29, 2021. Retrieved December 29, 2021.
  4. "Finding Nemo (2003)". Box Office Mojo. Archived from the original on August 31, 2012.
  5. Boone, Louis E. (2006). Contemporary Business 2006. Thomson South-Western. p. 4 –. ISBN 0-324-32089-2.
  6. "Top 10 Animation". American Film Institute. Archived from the original on September 30, 2012. Retrieved June 16, 2014.
  7. "Pixar Animation Studios". Pixar. Cast. Archived from the original on December 1, 2017. Retrieved 13 July 2021. The Pixar webpage for Finding Nemo displays the full cast list and serves as a reference for the entire section.
  8. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  9. Iwerks, Leslie (director) (2007). The Pixar Story (Documentary film). Buena Vista Pictures Distribution.
  10. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  11. Prosek, James (January 2010). "Beautiful Friendship". National Geographic. Archived from the original on April 27, 2019. Retrieved April 27, 2019.
  12. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  13. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  14. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  15. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  16. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  17. Price, David A. (2008). The Pixar Touch: The Making of a Company. New York: Alfred A. Knopf. p. 210. ISBN 978-0-307-26575-3.
  18. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  19. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  20. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  21. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  22. Andrew Stanton, Lee Unkrich, and Bob Peterson (2004). Finding Nemo — Audio Commentary (DVD). Walt Disney Home Entertainment.
  23. "Megan Mullally – Megan Mullally Dropped From Finding Nemo". Contactmusic.com. April 6, 2004. Archived from the original on October 2, 2015. Retrieved October 1, 2014.
  24. Lovgren, Stefan. "For Finding Nemo, Animators Dove into Fish Study". National Geographic News. Archived from the original on March 7, 2018. Retrieved October 30, 2012.
  25. "31st Annual Annie Award Nominees and Winners (2003)". Annie Awards. Archived from the original on July 1, 2016. Retrieved June 12, 2014.
  26. Making Nemo (DVD). Walt Disney Home Entertainment. 2004.
  27. Shaffer, Joshua C. (2017). Discovering the Magic Kingdom: An Unofficial Disneyland Vacation Guide – Second Edition. Synergy Book Publishing. p. 188. ISBN 978-0-9991664-0-6.
  28. "9 The Shining References Buried in Pixar Films". May 3, 2018. Archived from the original on April 7, 2022. Retrieved February 3, 2022.
  29. "Every Character From 'Finding Nemo,' Ranked". The Ringer. May 29, 2020. Archived from the original on February 27, 2022. Retrieved March 31, 2022.
  30. Rizvi, Samad (December 24, 2010). "Remembering Glenn McQueen, 1960-2002". Pixar Times. Archived from the original on January 15, 2013. Retrieved November 8, 2012.
  31. Henley, Jon (February 24, 2004). "Nemo finds way to French court". The Guardian. Archived from the original on October 27, 2017. Retrieved October 26, 2017.
  32. Lagorce, Aude (December 3, 2004). "French Court Denies Disney Ban". Forbes. Archived from the original on November 27, 2015. Retrieved September 30, 2012.
  33. "'Nemo Há'déést'į́į́'". Navajo Times (به انگلیسی). 2016-03-10. Archived from the original on November 28, 2020. Retrieved 2020-06-03.
  34. Axelrod, Jim (July 18, 2015). ""Finding Nemo" aims to help Navajo language stay afloat". www.cbsnews.com (به انگلیسی). Archived from the original on June 3, 2020. Retrieved 2020-06-03.
  35. Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: "Navajo Version of 'Finding Nemo' Aims to Promote Language". YouTube. December 22, 2014.
  36. Axelrod, Jim (July 18, 2015). ""Finding Nemo" aims to help Navajo language stay afloat". www.cbsnews.com (به انگلیسی). Archived from the original on June 3, 2020. Retrieved 2020-06-03.
  37. "Making Movie Magic in Any Language". D23 (به انگلیسی). 2016-12-16. Archived from the original on June 3, 2020. Retrieved 2020-06-03.
  38. Galuppo, Mia (2016-03-17). "'Finding Nemo' Becomes Second Movie Dubbed Into Navajo". The Hollywood Reporter (به انگلیسی). Archived from the original on 2021-05-06. Retrieved 2024-04-19.
  39. "Finding Nemo (An Original Soundtrack)". AllMusic. Archived from the original on November 3, 2013. Retrieved August 8, 2013.
  40. "iTunes – Music – Finding Nemo (An Original Soundtrack) by Thomas Newman". iTunes Store. May 20, 2003. Archived from the original on September 2, 2014. Retrieved April 17, 2014.
  41. Germain, David (March 1, 2004). "'Rings' ties record with its 11 Oscars". The Associated Press. Corpus Christi Caller-Times. p. 2. Archived from the original on August 30, 2022. Retrieved August 30, 2022 – via Newspapers.com. open access publication - free to read
  42. Rosenbaum, Lauren (June 11, 2003). "Kids aren't fooling - they really want to find Nemo". The Baltimore Sun. Archived from the original on February 4, 2022. Retrieved February 4, 2022.
  43. "Finding Nemo - Hasbro - Toy Fair 2003". ToyMania. Archived from the original on February 4, 2022. Retrieved February 4, 2022.
  44. "Finding Nemo Cereal - Mr.Breakfast.com". Archived from the original on February 4, 2022. Retrieved February 4, 2022.
  45. "FRITO-LAY, KELLOGG AND OTHERS GEAR UP FOR 'NEMO'". Archived from the original on February 4, 2022. Retrieved February 4, 2022.
  46. "Hasbro Sues Kellogg Over Cereal Promotion". Plainview Herald. May 21, 2003. Archived from the original on February 8, 2022. Retrieved February 8, 2022.
  47. Linder, Brian (November 9, 2000). "Pixar Announces New Film: Finding Nemo". IGN. Archived from the original on February 4, 2022. Retrieved February 3, 2022.
  48. "Red Carpet Flashback! 'Finding Nemo' Premiere in 2003". June 19, 2016. Archived from the original on November 26, 2022. Retrieved November 29, 2022.
  49. Linder, Brian (May 30, 2003). "This Weekend at the Movies: Fish Story". IGN. Archived from the original on February 3, 2022. Retrieved February 3, 2022.
  50. Vancheri, Barbara (October 31, 2003). "November: Almighty month for movies". Post-Gazette Staff Writer. Pittsburgh Post-Gazette. p. 92. Archived from the original on April 8, 2023. Retrieved April 8, 2023 – via Newspapers.com. open access publication - free to read
  51. "The No. 1 Film of the Year Becomes The No. 1 DVD on Nov. 4!; Walt Disney Pictures Presentation of a Pixar Animation Studios Film Finding Nemo" (Press release). Business Wire. July 28, 2003. Archived from the original on December 3, 2013. Retrieved November 22, 2013.
  52. "'Nemo' breaks sales records". Today.com. November 5, 2003. Archived from the original on December 3, 2021. Retrieved February 7, 2022.
  53. Garrett, Diane (March 8, 2006). "'Potter' DVD golden". Variety. Archived from the original on April 7, 2022. Retrieved February 7, 2022.
  54. "'Nemo' breaks sales records". Today.com. November 5, 2003. Archived from the original on December 3, 2021. Retrieved February 7, 2022.
  55. Susman, Gary (November 19, 2003). "Nemo is already top-selling DVD ever". Entertainment Weekly. Archived from the original on April 7, 2022. Retrieved February 7, 2022.
  56. "5 Things You Didn't Know About 'Finding Nemo'". June 21, 2016. Archived from the original on February 7, 2022. Retrieved February 7, 2022.
  57. "Finding Nemo DVD Review". DVDizzy.com. Archived from the original on January 21, 2022. Retrieved December 28, 2021.
  58. "Finding Nemo DVD Review". DVDizzy.com. Archived from the original on January 21, 2022. Retrieved December 28, 2021.
  59. Shaffer, RL (June 1, 2012). "Pre-Order Finding Nemo on Blu-ray and 3D Blu-ray". IGN. Archived from the original on January 20, 2022. Retrieved January 20, 2022.
  60. "New Releases: Sept. 10, 2019". Media Play News. Archived from the original on September 21, 2020. Retrieved October 25, 2021.
  61. Heller, Emily (March 3, 2020). "A bunch of Pixar movies, including Up and A Bug's Life, come to 4K Blu-ray". Polygon. Archived from the original on March 4, 2020. Retrieved October 25, 2021.
  62. "Finding Nemo (2003)". Box Office Mojo. Archived from the original on August 31, 2012.
  63. "Top 2003 Movies at the Worldwide Box Office". The Numbers. Archived from the original on January 20, 2022. Retrieved January 20, 2022.
  64. Bukszpan, Daniel (April 14, 2011). "The Highest Grossing Children's Movies of All-Time". CNBC (به انگلیسی). Archived from the original on April 3, 2022. Retrieved April 30, 2022.
  65. Gibson, Kendis (August 14, 2003). "Summer movie sizzlers and stinkers". CNN. Archived from the original on February 3, 2022. Retrieved February 3, 2022.
  66. "'Finding Nemo' Takes Top Spot At Box Office on First Weekend". The Wall Street Journal. June 2, 2003. Archived from the original on October 30, 2022. Retrieved January 23, 2022.
  67. Breznican, Anthony (June 2, 2003). "'Nemo' sinks 'Bruce' at box office". The Associated Press. The Cincinnati Enquirer. p. 26. Archived from the original on April 3, 2022. Retrieved April 3, 2022 – via Newspapers.com. open access publication - free to read
  68. Breznican, Anthony (June 2, 2003). "'Nemo' sinks 'Bruce' at box office". The Associated Press. The Cincinnati Enquirer. p. 26. Archived from the original on April 3, 2022. Retrieved April 3, 2022 – via Newspapers.com. open access publication - free to read
  69. Susman, Gary (May 24, 2004). "Shrek 2 breaks box office records". Entertainment Weekly. Archived from the original on May 3, 2022. Retrieved February 7, 2022.
  70. Karger, Dave (June 20, 2003). "The Hulk tramples its box office competition". Entertainment Weekly. Archived from the original on August 5, 2020. Retrieved July 16, 2022.
  71. "'Furious' too fast for 'Nemo' at box office". June 8, 2003.
  72. DiOrio, Carl (June 8, 2003). "Hot wheels squish fish". Variety. Archived from the original on April 8, 2023. Retrieved April 8, 2023.
  73. Karger, Dave (June 13, 2003). "Finding Nemo scales to the top at the box office". Entertainment Weekly. Archived from the original on April 8, 2022. Retrieved February 7, 2022.
  74. "Audiences Find 'Nemo'". CBS News (به انگلیسی). June 16, 2003. Archived from the original on February 7, 2022. Retrieved 2022-02-07.
  75. "People Fish tale 'Finding Nemo' refuses go to belly-up, wins box office race". The Kitsap Sun. Associated Press. June 16, 2003. Archived from the original on February 7, 2022. Retrieved February 7, 2022.
  76. "Hulk smash box office record". The Guardian. June 23, 2003. Archived from the original on January 24, 2022. Retrieved January 24, 2022.
  77. Holson, Laura M. (July 21, 2003). "Animated Film Is Latest Title To Run Aground At DreamWorks". The New York Times. Archived from the original on April 6, 2022. Retrieved April 6, 2022.
  78. "T3 Terminates Competition, Nemo Beats Neo". July 7, 2003. Archived from the original on November 11, 2022. Retrieved April 4, 2023.
  79. "Terminator 3 blasts rivals at weekend box-office". WLTX. July 6, 2003.
  80. Verrier, Richard (July 29, 2003). "'Nemo' Becomes the Big Fish at the Animation Box Office". Los Angeles Times (به انگلیسی). Archived from the original on February 7, 2022. Retrieved February 7, 2022.
  81. "Analysis: Hollywood's hot summer". United Press International. September 2, 2003. Archived from the original on March 1, 2022. Retrieved March 1, 2022.
  82. "Finding Nemo (2003) - Financial Information". Archived from the original on November 28, 2018. Retrieved April 15, 2022.
  83. "WORLDWIDE GROSSES". Box Office Mojo. Archived from the original on October 22, 2011. Retrieved September 10, 2010.
  84. Eller, Claudia (August 18, 2009). "'Ice Age: Dawn of the Dinosaurs' racking up record sales overseas". Los Angeles Times (به انگلیسی). Archived from the original on May 4, 2022. Retrieved April 30, 2022.
  85. "In brief: Dead Man's Chest is Disney's biggest treasure". The Guardian. August 21, 2006. Archived from the original on January 23, 2022. Retrieved January 23, 2022.
  86. Groves, Don (November 17, 2003). "'Matrix' leads o'seas plummet". Variety. Archived from the original on May 13, 2023. Retrieved May 13, 2023.
  87. Subers, Ray (August 29, 2010). "'Toy Story 3' Reaches $1 Billion". Box Office Mojo. Archived from the original on April 4, 2019. Retrieved August 30, 2010.
  88. "歴代興収ベスト100". 歴代ランキング. Archived from the original on August 8, 2017. Retrieved Dec 12, 2018.
  89. Kay, Jeremy (26 January 2004). "Nemo finds its place in the half a billion dollar club". Screen International. Archived from the original on 30 April 2022. Retrieved 30 April 2022.
  90. Groves, Don (July 6, 2003). "Heavenly B.O. o'seas for 'Angels,' 'Bruce'". Variety. Retrieved October 14, 2024.
  91. "Box Office Mojo International". Boxofficemojo.com. Archived from the original on September 16, 2010. Retrieved September 10, 2010.
  92. Mitchell, Robert (6 October 2003). "UK proves perfect platform for Finding Nemo". Screen International. Archived from the original on 22 March 2022. Retrieved 22 March 2022.
  93. "Nemo Is Box Office Catch Of The Day In October". November 25, 2003. Archived from the original on April 6, 2023. Retrieved April 6, 2023.
  94. "Box Office Mojo International". Boxofficemojo.com. Archived from the original on September 16, 2010. Retrieved September 10, 2010.
  95. "Finding Nemo". Rotten Tomatoes. Fandango Media. Retrieved December 27, 2024. ویرایش در ویکی‌داده
  96. "Finding Nemo". Metacritic. Red Ventures. Retrieved June 18, 2021.
  97. Geier, Thom (2020-01-12). "53 Movies With A+ CinemaScore Since 2000, From 'Remember the Titans' to 'Just Mercy' (Photos)". TheWrap (به انگلیسی). Archived from the original on June 24, 2021. Retrieved 2020-03-02.
  98. Ebert, Roger (May 30, 2003). "Finding Nemo Review". Chicago Sun-Times. Archived from the original on October 11, 2014. Retrieved October 1, 2014 – via RogerEbert.com.
  99. Park, Ed (May 27, 2003). "Gods and Sea Monsters – Page 1 - Movies – New York". The Village Voice. Archived from the original on January 10, 2014. Retrieved January 10, 2014.
  100. Caro, Mark. "Movie review: 'Finding Nemo'". Chicago Tribune. Archived from the original on February 17, 2004. Retrieved January 10, 2014.
  101. "Finding Nemo – Movie Reviews". Rotten Tomatoes. Archived from the original on December 4, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  102. Jones, Beth. "Things work swimmingly in cartoon". The Roanoke Times. Archived from the original on June 27, 2003. Retrieved September 28, 2024.
  103. "Finding Nemo – Movie Reviews". Rotten Tomatoes. Archived from the original on December 4, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  104. "Finding Nemo – Movie Reviews". Rotten Tomatoes. Archived from the original on December 4, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  105. "Movie: Finding Nemo". Archived from the original on June 4, 2003. Retrieved January 10, 2014.
  106. Turan, Kenneth (May 30, 2003). "Hook, line and sinker". Los Angeles Times. Archived from the original on August 6, 2020. Retrieved January 10, 2014.
  107. Hall, Sandra (August 30, 2003). "Finding Nemo". Sydney Morning Herald. Retrieved October 26, 2024.
  108. Holden, Stephen (May 30, 2003). "FILM REVIEW; Vast Sea, Tiny Fish, Big Crisis". The New York Times. Archived from the original on May 28, 2015. Retrieved January 10, 2014.
  109. "Movie: Finding Nemo". Archived from the original on August 25, 2003. Retrieved January 10, 2014.
  110. Puig, Claudia (May 29, 2003). "USATODAY.com – Sweet and funny 'Nemo' works just swimmingly". USA Today. Archived from the original on January 16, 2014. Retrieved January 10, 2014.
  111. "Finding Nemo". Houston Chronicle. Archived from the original on 2005-09-11. Retrieved January 10, 2014.
  112. Garner, Jack (May 30, 2003). "Dive into incredible fish tale with 'Finding Nemo'". The Honolulu Advertiser. Gannett News Service.
  113. "Finding Nemo – Movie Reviews". Rotten Tomatoes. Archived from the original on December 4, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  114. "Finding Nemo – Movie Reviews". Rotten Tomatoes. Archived from the original on December 4, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  115. "Finding Nemo – Movie Reviews". Rotten Tomatoes. Archived from the original on December 4, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  116. "Finding Nemo – Movie Reviews". Rotten Tomatoes. Archived from the original on December 4, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  117. C.W. Nevius (May 30, 2003). "Pixar splashes 'Finding Nemo' in a sea of colors". San Francisco Chronicle. Archived from the original on January 10, 2014. Retrieved January 10, 2014.
  118. Lamb, Gregory M. (May 30, 2003). "20,000 fins under the sea". The Christian Science Monitor. Boston, Massachusetts: Christian Science Publishing Society.
  119. "Finding Nemo – Movie Reviews". Rotten Tomatoes. Archived from the original on December 4, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  120. Ansen, David (June 1, 2003). "Freeing Nemo: A Whale Of A Tale". Newsweek. Archived from the original on January 10, 2014. Retrieved January 10, 2014.
  121. Corliss, Richard (May 19, 2003). "Hook, Line and Thinker". TIME. Archived from the original on January 10, 2014. Retrieved January 10, 2014.
  122. Lisa Schwarzbaum (June 13, 2003). "FINDING NEMO Review". Entertainment Weekly. Archived from the original on October 26, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  123. "Finding Nemo – Movie Reviews". Rotten Tomatoes. Archived from the original on December 4, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  124. David Germain (May 29, 2003). "Miscellaneous: At the Movies - 'Finding Nemo' (05/29/03)". Southeast Missourian. Archived from the original on October 26, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  125. Lane, Anthony. "Finding Nemo". The New Yorker. Archived from the original on October 27, 2013. Retrieved January 10, 2014.
  126. Whitty, Stephen (September 14, 2012). "Finding Nemo 3D review". The Star-Ledger. Archived from the original on September 17, 2012. Retrieved October 2, 2012.
  127. Schwarzbaum, Lisa (September 15, 2012). "Finding Nemo 3D". Entertainment Weekly. Archived from the original on October 19, 2012. Retrieved September 16, 2012.
  128. "The 21st Century's 100 greatest films". BBC. August 19, 2016. Archived from the original on August 17, 2021. Retrieved January 20, 2022.
  129. Hooton, Christopher (December 22, 2020). "The 100 best films of the 21st century, according to the critics". The Independent. Archived from the original on August 17, 2021. Retrieved January 20, 2022.
  130. Pirrello, Phil; Goldman, Eric; Fowler, Matt; Collura, Scott; White, Cindy; Schedeen, Jesse (June 25, 2010). "Top 25 Animated Movies of All-Time". IGN. Archived from the original on January 6, 2022. Retrieved January 20, 2022.
  131. Lynch, John (March 10, 2018). "The 50 best animated movies of all time, according to critics". Insider. Archived from the original on March 9, 2022. Retrieved March 9, 2022.
  132. Stockdale, Charles (June 12, 2018). "The 100 best animated movies of all time". USA Today. Archived from the original on November 2, 2020. Retrieved January 20, 2022.
  133. Yoonsoo Kim, Kristen; Tannenbaum, Emily (July 20, 2018). "The 32 Best Animated Films Of All Time". Elle. Archived from the original on January 16, 2022. Retrieved January 20, 2022.
  134. Murrian, Samuel R. (January 16, 2021). "We Ranked the 51 Best Animated Movies of All Time, From Snow White to Soul". Parade. Archived from the original on September 17, 2021. Retrieved January 20, 2022.
  135. Khal; Herrera, Andy; Barone, Matt; Serafino, Jason; Scarano, Ross; Aquino, Tara (February 19, 2021). "The Best Animated Movies of All Time". Complex. Archived from the original on May 20, 2021. Retrieved January 20, 2022.
  136. Kryza, Andy; Rothkopf, Joshua; Huddleston, Tom (September 10, 2021). "100 best animated films of all time". Time Out New York. Archived from the original on December 8, 2021. Retrieved January 20, 2022.
  137. Pedersen, Erik (December 6, 2021). "101 Greatest Screenplays Of The 21st Century: Horror Pic Tops Writers Guild's List". Deadline Hollywood. Archived from the original on December 6, 2021. Retrieved January 20, 2022.
  138. Germain, David (March 1, 2004). "'Rings' ties record with its 11 Oscars". The Associated Press. Corpus Christi Caller-Times. p. 2. Archived from the original on August 30, 2022. Retrieved August 30, 2022 – via Newspapers.com. open access publication - free to read
  139. "Finding Nemo - 2003 Academy Awards Profile". Boxofficemojo.com. May 30, 2003. Archived from the original on January 9, 2014. Retrieved January 9, 2014.
  140. Germain, David (March 1, 2004). "'Rings' ties record with its 11 Oscars". The Associated Press. Corpus Christi Caller-Times. p. 2. Archived from the original on August 30, 2022. Retrieved August 30, 2022 – via Newspapers.com. open access publication - free to read
  141. "Finding-Nemo – Cast, Crew, Director and Awards". The New York Times. 2014. Archived from the original on January 23, 2014. Retrieved January 9, 2014.
  142. "Finding-Nemo – Cast, Crew, Director and Awards". The New York Times. 2014. Archived from the original on January 23, 2014. Retrieved January 9, 2014.
  143. "Finding-Nemo – Cast, Crew, Director and Awards". The New York Times. 2014. Archived from the original on January 23, 2014. Retrieved January 9, 2014.
  144. "Top 10 Animation". American Film Institute. Archived from the original on September 30, 2012. Retrieved June 16, 2014.
  145. "AFI Crowns Top 10 Films in 10 Classic Genres". ComingSoon.net. American Film Institute. June 17, 2008. Archived from the original on August 18, 2008. Retrieved August 18, 2008.
  146. "AFI Crowns Top 10 Films in 10 Classic Genres". ComingSoon.net. American Film Institute. June 17, 2008. Archived from the original on August 18, 2008. Retrieved August 18, 2008.
  147. "Top 10 Animation". American Film Institute. Archived from the original on September 30, 2012. Retrieved June 16, 2014.
  148. Jackson, Elizabeth (نوامبر 29, 2002). "Acquiring Nemo". The Business Report. Archived from the original on December 4, 2003. Retrieved November 10, 2006.
  149. Corcoran, Mark (نوامبر 9, 2002). "Vanuatu – Saving Nemo". ABC Foreign Correspondent. Archived from the original on December 19, 2005. Retrieved October 23, 2006.
  150. "Tourism authorities hope "Nemo" will lead Chinese tourists to Australia". China Daily. August 18, 2003. Archived from the original on October 7, 2003. Retrieved April 27, 2017.
  151. Mitchell, Peter (November 3, 2002). "Nemo-led recovery hope". The Age. Melbourne, Australia. Archived from the original on January 26, 2007. Retrieved October 23, 2006.
  152. Dennis, Anthony (February 11, 2003). "Sydney ignores Nemo". The Sydney Morning Herald. Archived from the original on November 16, 2007. Retrieved October 23, 2006.
  153. "Clown Anemonefish". Nat Geo Wild : Animals. National Geographic Society. May 10, 2011. Archived from the original on December 19, 2011. Retrieved December 19, 2011.
  154. "Nemo: Leave him in the ocean, not in the lounge room". Oceans Enterprises. Archived from the original on September 29, 2009. Retrieved December 4, 2018.
  155. Arthur, Charles (July 1, 2004). "'Finding Nemo' pets harm ocean ecology". The Independent. London. Archived from the original on June 1, 2008.
  156. Brylske, Alex. "Revealing Nemo's True Colors". Dive Training Magazine. Archived from the original on November 22, 2010. Retrieved September 27, 2010.
  157. Militz, Thane; Foale, Simon (January 17, 2017). "The "Nemo Effect": Perception and reality of Finding Nemo's impact on marine aquarium fisheries". Fish and Fisheries. 18 (3): 596–606. Bibcode:2017AqFF...18..596M. doi:10.1111/faf.12202. ISSN 1467-2960.
  158. Shepherd, Jack (March 30, 2016). "Finding Dory: There's a The Wire reunion happening in Pixar's film". The Independent. Archived from the original on October 12, 2021. Retrieved October 12, 2021.
  159. Tilly, Chris (March 31, 2016). "New Finding Dory Characters Unveiled". IGN. Archived from the original on October 12, 2021. Retrieved October 12, 2021.
  160. Pond, Neil (June 17, 2016). "Finding Dory: The forgetful Little Blue Fish from 'Nemo' Makes a Splash of Her Own". Parade. Archived from the original on October 12, 2021. Retrieved October 12, 2021.
  161. Bradshaw, Peter (July 28, 2016). "Finding Dory review – Pixar sequel treads water". The Guardian. Archived from the original on October 12, 2021. Retrieved October 12, 2021.
  162. Adams, Sam (June 17, 2016). "Film review: Is Finding Dory a worthy sequel?". BBC. Archived from the original on October 12, 2021. Retrieved October 12, 2021.
  163. Macdonald, Moira (June 16, 2016). "Adorable Pixar sequel 'Finding Dory' swims into our hearts". The Seattle Times. Archived from the original on October 12, 2021. Retrieved October 12, 2021.
  164. Patten, Dominic (September 18, 2013). "Disney Shifts 'Maleficent', 'Good Dinosaur' & 'Finding Dory' Release Dates". Deadline Hollywood. Archived from the original on October 12, 2021. Retrieved October 12, 2021.
  165. Reilly, Nick (May 28, 2016). "Finding Dory could be the first Pixar film to include a lesbian couple". NME. Archived from the original on October 12, 2021. Retrieved October 12, 2021.
  166. "Aggregate score for GBA at GameRankings". Archived from the original on October 6, 2014. Retrieved January 12, 2014.
  167. "Aggregate score for PS2 at Metacritic". Metacritic. Archived from the original on June 10, 2022. Retrieved April 17, 2020.
  168. "PS2 review at GameSpot".
  169. "Game Boy Advance review at GameSpy". Archived from the original on December 31, 2005.
  170. "PS2 review at GameSpy". Archived from the original on October 6, 2014. Retrieved January 12, 2014.
  171. "PS2 review at IGN". May 28, 2003. Archived from the original on April 6, 2012. Retrieved January 12, 2014.
  172. Adams, David (September 16, 2004). "Shipping Nemo". IGN. Archived from the original on March 20, 2014. Retrieved February 24, 2014.
  173. "The Seas with Nemo & Friends | Walt Disney World Resort". Disney. Archived from the original on January 11, 2014. Retrieved January 11, 2014.
  174. "Finding Nemo: Submarine Voyage at Disneyland". Themeparkinsider.com. January 6, 2014. Archived from the original on January 11, 2014. Retrieved January 11, 2014.
  175. "Finding Nemo-The Musical | Walt Disney World Resort". Disney. Archived from the original on January 3, 2014. Retrieved January 11, 2014.

پیوند به بیرون

[ویرایش]