ماه‌سلطان ربانی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

ماه‌ سلطان ربانی نجف آبادی
زادهٔ۱۳۰۵
درگذشت۶ فروردین ۱۳۸۹ (۸۳–۸۴ سال)
ملیت ایران
همسرحسینعلی منتظری
فرزندان۷؛ از جمله محمد و احمد

ماه‌سلطان ربّانی نجف آبادی (۱۳۰۵۶ فروردین ۱۳۸۹)، همسر حسین علی منتظری بود. وی در یک خانواده‌ی کشاورز در نجف‌آباد اصفهان به دنیا آمد و ۱۳ شهریور ۱۳۲۱ با حسین علی منتظری ازدواج کرد.[۱] ربّانی در تاریخ ۶ فروردین ۱۳۸۹ در قم درگذشت.

از آن‌جا که مراسم تشییع پیکر حسین علی منتظری در قم علی رغم تهدیدها و بازداشت‌های گسترده توسط نهادهای مرتبط با علی خامنه‌ای با حضور هزاران نفر از مردم و هواداران جنبش سبز برگزار شد، نیروهای حکومتی ضمن ربودن پیکر همسر وی مانع از برگزاری مراسم تشییع از منزل تا گلزار شهدای قم شدند.[۲] با این وجود صدها تن از هواداران جنبش سبز و مقلدان منتظری در مراسم تدفین وی که ۸ فروردین برگزار شد شرکت کردند.[۳]

مسئولان اداره اطلاعات و دادگاه ویژه روحانیت[۴] به خانواده وی دستور داده بودند که تنها از فاصله ۱۵۰ متری گلزار شهدا تشییع صورت گیرد.[۵]

سعید منتظری در این باره گفت: «عمر مجاهدت‌های مادر، بیش از عمر بسیاری از مسئولان است. ایشان از زمانی که با آیت‌الله منتظری ازدواج کردند تا سن ۸۳ سالگی که دار فانی را وداع کردند، همواره در همه‌ی سنگر ها در کنار پدر بودند و لحظه‌ای از آرمان‌هایی که داشتند عقب‌نشینی نکردند» نیرو های امنیتی ضمن ایجاد فضای امنیتی عده‌ای از شرکت‌کنندگان را بازداشت کردند.[۶]

درگذشت و حوادث مربوط به تشییع جنازه

[ویرایش]

حسینعلی منتظری که سرشناس‌ترین مرجع تقلید منتقد حکومت ایران به‌شمار می‌رفت اواخر آذرماه سال ۱۳۸۸ خورشیدی درگذشت و مراسم تشییع جنازه او به صحنه قدرت‌نمایی هواداران جنبش اعتراضی ایران، موسوم به «جنبش سبز» تبدیل شد. پس از آن حکومت ایران از بیم حضور گسترده مخالفان دولت، از برگزاری مراسم ترحیم برای حسینعلی منتظری در شهرهای اصفهان، شیراز و زنجان جلوگیری کرد. سه ماه بعد روز شنبه ۷ فروردین سایت اینترنتی دفتر منتظری از درگذشت ماه سلطان ربانی، همسر منتظری خبر داد و اعلام کرد که مراسم تشییع جنازه او ساعت ۱۰ صبح روز بعد برگزار خواهد شد، اما مسئولان اداره اطلاعات و دادگاه ویژه روحانیت قم با مراجعه به بیت آقای منتظری از آن‌ها خواستند که مراسم تشییع را به صورت محدود و تنها در نزدیکی محل دفن انجام دهند.

احمد منتظری در مصاحبه با بی‌بی‌سی فارسی گفته بود: «قرار شد که مراسم تشییع به صورت دسته جمعی از دفتر به سوی حرم انجام نشود، بلکه افراد در حرم حضرت معصومه جمع شوند، نماز میت در آنجا توسط شبیری زنجانی خوانده شود و بعد جنازه به مسجد باب الجنه در نزدیکی گلزار شهدا منتقل شود و از آنجا تا گلزار تشییع و سپس دفن شود»؛[۱] اما پس از آن، سعید منتظری فرزند حسینعلی منتظری، خبر از انتقال پیکر مادرشان به سردخانه را داد و گفت که در حال حاضر، پیکر ایشان در اختیار حکومت است؛ هر کاری که می‌خواهند انجام دهند؛ ولی از ما انتظار نداشته باشند که در آن، مشارکت داشته باشیم. اگر خانواده مرحومه نتوانند بر اساس اعلام قبلی خود به آشنایان، مراسم را برگزار کننده آنان از شرکت در مراسم حکومتی هم، خودداری کرده و در مراسم تشییع و تدفین، شرکت نخواهند کرد».

با وجود این، صدها تن از هواداران جنبش سبز و مقلدان حسینعلی منتظری در مراسم تدفین وی-که ۸ فروردین برگزار شد-شرکت کردند. نماز میت توسط سید موسی شبیری زنجانی اقامه گردید و برخی مراجع همچون اسدالله بیات زنجانی نیز پیام تسلیتی صادر کردند.[۷][۸][۹]میرحسین موسوی و مهدی کروبی از رهبران جنبش سبز به مناسبت درگذشت وی پیام تسلیتی صادر کردند.

دستگیری و شکنجه تشیع‌کنندگان

[ویرایش]

عده‌ای از شرکت کنندگان در مراسم وی در قم توسط نیروهای امنیتی دستگیر شده و پس از انتقال به مرکز نیروی انتظامی تحت شکنجه‌های وحشیانه قرار گرفتند. نیروهای امنیتی تهدید کرده بودند که آنان را به دریاچه نمک قم خواهند انداخت.[۱۰]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

پانویس

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «مخالفت با نحوه تشییع جنازه همسر آیت الله منتظری». بی‌بی‌سی فارسی.
  2. «اخبار ايران | فرزند منتظری: پیکر همسرآيت الله دراختیار حکومت است». web.archive.org. ۲۰۱۰-۰۳-۳۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ مارس ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۱.
  3. «مخالفت با نحوه تشییع جنازه همسر آیت الله منتظری». BBC News فارسی. ۲۰۱۰-۰۳-۲۷. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۱.
  4. «BBCPersian.com». www.bbc.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۱.
  5. «اخبار ايران | فرزند منتظری: پیکر همسرآيت الله دراختیار حکومت است». web.archive.org. ۲۰۱۰-۰۳-۳۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ مارس ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۱.
  6. «جنبش راه سبز - گفت و گوی جرس با سعید منتظری در مورد محدودیتهای حکومت برای برگزاری مراسم تشییع». web.archive.org. ۲۰۱۰-۰۳-۳۰. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۰ مارس ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۱.
  7. «آمادگی مخالفان دولت ایران برای تشیع جنازه اعتراض آمیز». العربیه. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۳ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۱۹ آوریل ۲۰۲۰.
  8. «گفت و گوی جرس با سعید منتظری در مورد محدودیتهای حکومت برای برگزاری مراسم تشییع». جرس. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۱۳ مارس ۲۰۱۶.
  9. «آنچه بر سوگوارانِ مراسم چهلم آیت‌الله منتظری و تشییع جنازه همسر ایشان گذشت». جرس. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۱۳ مارس ۲۰۱۶.
  10. «جنبش راه سبز - اختصاصی/آنچه بر سوگوارانِ  مراسم چهلم آیت الله منتظری و تشییع جنازه همسر ایشان گذشت». web.archive.org. ۲۰۱۰-۰۴-۱۰. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ آوریل ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۱.