ویکی‌پدیا:ویکی‌پروژه تاریخ - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

این پروژه به منظور ساماندهی و گسترش مقاله‌های مربوط به تاریخ است. از آنجا که تاریخ موضوع بسیار گسترده‌ای است و تقریباً می‌توان در هر زمینه‌ای ردپایی از آن یافت، سازماندهی و توجه به مقاله‌های آن می‌تواند باعث رشد بسیاری از مقاله‌های دیگر در بقیه موضوعات شود. در این صفحه می‌کوشیم تا با بررسی کل به جزء این موضوع، راهکارها و دسته‌بندی‌های مناسبی برای کارِ گروهی تعیین کرده یا دست‌کم نیازهای اصلی این مقوله را بشناسیم.

(توجه: اساس این صفحه برگرفته از کار گروهی صدها کاربر علاقه‌مند به تاریخ در ویکی‌پدیای انگلیسی است. از این رو از شما می‌خواهیم، پس از مطالعهٔ دقیق این صفحه، نظرات یا پیشنهادهای خود پیرامون تغییرات را در صفحهٔ بحث این صفحه بنویسید. همچنین قابل ذکر است که راه‌کارهای گفته‌شده در اینجا صرفاً پس از اجماع عمومی کاربران، قابل اعمال است.)

برای آغاز به کار، باید دربارهٔ موارد زیر تصمیم‌گیری شود.

  • موضوعات پایه
  • منابع
  • سبک مقاله‌ها
  • رده‌بندی‌ها
 برگزیده  خوب  متوسط  ضعیف  ابتدایی  خرد  فهرست برگزیده  فهرست  رده  درگاه  الگو  ارزیابی‌نشده کل
۳۸۳۴۷۱۳۴۵۳۴۱۲۱۲۱۹۱۵۱
ویکی‌پروژهٔ تاریخ  مقاله‌ها بر پایه کیفیت     خالی‌کردن حافظهٔ نهان

موضوعات پایه

پایه‌ای‌ترین مقاله‌هایی که باید در زمینهٔ تاریخ نوشته شوند، مقاله‌هایی هستند که مربوط به خود علم تاریخ‌نگاری و ذات تاریخ هستند. نمونه‌ای از این مقاله‌ها را در فهرست زیر مشاهده می‌کنید:

مفاهیم پایهٔ تاریخ

ویرایش  

مفاهیم پایهٔ تاریخ

علم تاریخ

تاریخ به عنوان یک علم دارای چندین شاخهٔ گوناگون است. از آن جمله:

ثبت تاریخ

خبر، تاریخ زمین، تاریخ جهان

تاریخ بر اساس گاهشماری

مقاله اصلی: فهرست گاهشمارها

تاریخ بر اساس سرزمین‌ها

به کسانی که در ویکی‌پروژه تاریخ ایران فعال هستند بپیوندید!

تاریخ نظامی بر اساس قاره‌ها و کشورها

تاریخ بر اساس رشته‌های علمی

اعضا

منابع

هدف ویکی‌پدیا این است که دانش‌نامه‌ای کامل، دقیق و درست باشد. اثبات‌پذیری، ابزاری مهم برای دقیق ساختن مطالب است. از این رو از همگان خواسته می‌شود درستی مطالبی را که می‌نویسند، کنترل کنند.

سطح منابع

منابع دست‌اول:

«مدرک یا داده‌ای که توسط شاهد درجه اول یک رخداد یا یکی از حاضران آن خلق شده‌است.»

معمولاً منابعی وجود دارد که توسط افرادی نوشته می‌شوند که مستقیماً شاهد یک ماجرا بوده‌اند یا در آن زندگی کرده‌اند. همچنین این مدارک معمولاً مستند و بنیادی بوده و در پی بررسی رخداد مورد نظر می‌باشند. این مدارک شامل گزارش‌های چاپ‌شده، آثار دست‌اول چاپ‌شده یا تحقیق دست‌اول چاپ‌شده هستند.

ویکی‌پدیا غالباً به عنوان منبع دست‌اول تلقی نمی‌شود (ویکی‌پدیا:تحقیق دست‌اول ممنوع). هرچند ممکن است در طول زمان این وضعیت تغییر کند؛ مثلاً ممکن است پژوهشگران از تحلیل ویرایش‌ها و تجدیدنظرهای مقاله‌های ویکی‌پدیا به عنوان مدرکی برای اثبات تغییر در رفتارها و نگرش‌ها استفاده کنند.

منابع دست‌دوم:

«نوشته‌هایی که هنگام رخ دادن رویدادهای مورد نظر نوشته نشده‌اند.»

گزارشات، آثار نوشتاری و تحقیق‌هایی هم وجود دارند که منابع دست‌اول را تحلیل، تلفیق، ارزیابی، تفسیر یا ترکیب می‌کنند. این آثار از اعتبار زیادی برخوردار نیستند و تنها به عنوان مدارک تکمیلی برای موضوع تحت بررسی استفاده می‌شوند. این موارد هم می‌توانند شامل گزارش‌ها، آثار نوشتاری و پژوهش‌های منتشر شده باشند.

ممکن است در برخی موارد ویکی‌پدیا جزو منابع دست‌دوم تلقی شود.

منابع دست‌سوم:

این منابع به طور معمول در دو دستهٔ بالا قرار نمی‌گیرند. این منابع شامل پژوهش‌های کلی یک موضوع خاص در زمینهٔ موضوع اصلی هستند. منابع دست‌سوم شامل تحلیل‌ها، تلفیق‌ها، ارزیابی‌ها، تفسیرها یا ترکیب منابع دست‌دوم هستند. این آثار از اعتبار زیادی برخوردار نیستند و تنها به عنوان مدارک تکمیلی برای موضوع تحت بررسی استفاده می‌شوند.

ممکن است در برخی موارد ویکی‌پدیا جزو منابع دست‌سوم تلقی شود.

انواع

حروفی که در کمانک پس از منابع آمده‌اند نشان‌دهندهٔ درجهٔ اعتبار آن‌ها می‌باشند. (با این‌حال درجهٔ منبع بستگی زیادی به مطلب مورد بررسی دارد). (ا) نشانهٔ مدرک دست‌اول، (د) نشانهٔ مدرک دست دوم و (س) نشانهٔ مدرک دست‌سوم است.

سبک مقاله‌های تاریخی

هنگام نوشتن مقاله‌های تاریخی از افعال زمان گذشته استفاده کنید. نگارش نوشتارهای مربوط به تاریخ در زبان فارسی با استفاده از افعال زمان حال ساده یا استمراری، بیشتر نشانهٔ گرته‌برداری از دیگر زبان‌ها بوده و برای بیشینهٔ فارسی‌زبانان غریب است.

نام مقاله

ویکی‌پدیا:قواعد نام‌گذاری

از نامی استفاده کنید که برای بیشینهٔ فارسی‌زبانان آشنا باشد. نام مقاله را به زبان و خط فارسی نوشته و نام‌آوای آن را در خط نخست مقاله بگنجانید مگر اینکه نام بومی آن واژه در زبان فارسی، معمول‌تر از برابر آن در فارسی باشد.

زندگینامه

نام‌ها و عناوین

تاریخ‌ها

پیوند منابع

رده‌بندی

هر مقاله‌ای که دربارهٔ تاریخ باشد باید در یکی از زیررده‌های رده:تاریخ قرار گیرد و در صورت ارتباط با موضوعات دیگر، باید در رده‌های غیر از تاریخ هم قرار بگیرد. از آنجا که تعداد مقاله‌های تاریخی بسیار زیاد است، در نتیجه نمی‌توان همهٔ آن‌ها را به طور مستقیم در رده:تاریخ قرار داد. در بخش زیر توضیح مفصلی راجع به رده‌های تاریخی آورده شده‌است. شما باید پایین‌ترین زیررده را به مقاله اختصاص دهید.

ساختار ردهٔ تاریخ

رده:تاریخ تنها باید دارای کلی‌ترین مقاله‌ها مانند تاریخ و تاریخ جهان باشد. بقیهٔ مقاله‌ها باید در یک یا چند زیرردهٔ زیر آورده شوند:

(پیشنهاد می‌شود نقشه‌ای بر اساس رده‌بندی بالا تهیه شود و به این بخش یا جای دیگر افزوده شود.)

نام رده‌ها

ساختار رده‌بندی تاریخ کشورها

بیش از حد رده‌بندی نکنید

{{ناقص} }