کرخنگان - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

کرخنگان
روستا
Map
کشورایران
استانیزد
شهرستانمروست
بخشایثار
بنیان‌گذاریتقریبا 2500 سال پیش تر
جمعیت
۱۴۸۸ نفر (سرشماری ۹۵)
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۳۵

کُرخُنْگان، روستایی دربخش ایثار شهرستان مروست در استان یزد ایران است. این شهر مرکز بخش ایثار است.[۱]

جغرافیایی طبیعی

[ویرایش]

روستای کرخنگان به عنوان یکی از روستاهای نمونه و هدف گردشگری استان یزد، همواره مورد توجه گردشگران و علاقه مندان صنعت گردشگری است. این روستا با داشتن آثار تاریخی و طبیعی ارزشمند چشم‌انداز زیبایی را برای بازدید کنندگان ازاین منطقه بکرفراهم کرده‌است. کرخنگان از وجود دو مزرعه بزرگ به نام «کُر» و «خُنگان» در این منطقه حکایت دارد که هر دوی این مزرعه‌ها با برخورداری از چشم‌اندازهای زیبا در دل این منطقه خودنمایی می‌کنند. شغل اصلی مردم این روستا کشاورزی و دامداری است و گندم، جو، لوبیا، عدس و گردو از مهم‌ترین محصولات زراعی و شیر، ماست، پنیر و کشک از مهم‌ترین محصولات دامی این منطقه محسوب می‌شوند. مناطق زیبای گردشگری کُرخُنگان عبارت اند از: منتظقه تفرجگاهی کُر چنار 2500 ساله کُر استودان تاریخی دیوبُری چشمه لای‌جُمعه کوهستان و مزرعه تیّه گردنه زازو گردنه لای‌روغنی غار لای‌تاریک منطقه‌لای‌تاریک غار بابازاهد چنار جرمق‌اولیا منطقه بیدپری ماه‌جوقنی

موقعیت جغرافیایی

[ویرایش]

این روستا به خاطر واقع شدن در محل تلاقی شهرستان‌های بوانات فارس و نزدیکی به شهرستان شهر بابک استان کرمان از لحاظ موقعیت جغرافیایی دارای اهمیت خاصی است. چنارهای کهن سال کر، جنگل‌های انبوه و تماشایی لایجمه، استودان صخره ای، غارهای طبیعی و درختان دیرزیست از آثار ارزشمند این روستا به‌شمار می‌آیند. درخت چنار گرمه علیا (گرمه بالا) واقع در روستای کرخنگان شهرستان مروست به شماره ثبت ملی ۲۶۶ است و قدمت این اثر طبیعی به حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ سال قبل می‌رسد. این درخت تک پایه قطر یقه اش ۶۸۵ سانتی‌متر و تاج آن به‌طور کامل سالم بوده ولی تنه آن در اثر سن زیاد پوک و سوخته و منجر به خالی شدن آن شده‌است و ۲ متری زمین پیش رفته‌است.

جمعیت

[ویرایش]

بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1400، جمعیت این روستا برابر با 4500 نفر (803 خانوار) بوده‌است.[۲]

منابع

[ویرایش]
  1. پایگاه ملی اطلاع‌رسانی قوانین و مقررات کشور (۲۰۲۱-۰۸-۰۱). «تصویب‌نامه در خصوص تقسیمات کشوری در شهرستان خاتم استان یزد مصوب ۱۴۰۰/۰۴/۲۷». Qavanin.ir.
  2. «درگاه ملی آمار > سرشماری عمومی نفوس و مسکن > نتایج سرشماری > جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری سال 1400». www.amar.org.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۸-۰۲.