منقرض‌شده در طبیعت - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

وضعیت انقراض در حیات وحش در کنار دیگر وضعیت‌های آی‌یوسی‌ان.
کلاغ هاوایی از سال ۲۰۰۲ به این سو در طبیعت منقرض شده است.

گونه منقرض شده در طبیعت [۱] [۲] یا گونه منقرض شده در حیات وحش (EW) به نوعی تعریف وضعیت بقا برای جانوران گفته می‌شود که در آن تنها نمونه‌های باقی‌مانده از یک گونه یا در اسارت نگه داشته می‌شوند یا در گروه‌های محدودی دور از محدوده تاریخی خود زندگی می‌کنند.[۳]

معرفی دوباره

[ویرایش]

معرفی دوباره یک گونه به طبیعت عبارت است از رهاسازی عمدی آن‌ها در حیات وحش از اسارت یا جای دیگری که با جمعیت کم در آن زندگی می‌کردند. این کار می‌تواند گزینه مناسبی برای آن دسته از جانورانی باشد که در حیات وحش منقرض شده‌اند یا در خطر انقراض هستند؛ با این حال مشکلاتی نیز بر سر راه معرفی دوباره گونه‌ها وجود دارد. حتی اگر زیستگاه یک گونه منقرض شده در حیات وحش بازیابی شده باشد، به دلیل آنکه روش‌ها و شگردهای بقا توسط (اغلب) مادران به فرزندانشان آموخته می‌شوند، و این چیزی نیست که دربارهٔ جانوران در اسارت صدق کند، توانایی نمونه‌های آزاد شده برای بقا در شرایط وحش کاهش پیدا می‌کند. در شرایطی که دانشمندان ژنهای جانداران در خطر انقراض یا منقرض شده را ذخیره می‌کنند، اگر فرهنگ بقای آن جاندار از دست رفته باشد، دیگر نمی‌توان آن را به حیات وحش بازگرداند.

نمونه‌ها

[ویرایش]
  • کاکل‌فری آلاگوآس انقراض در حیات وحش از سال ۱۹۸۸
  • تیزشاخ عربی در دهه ۱۹۷۰ در حیات وحش منقرض شد اما برنامه احیای آن با موفقیت در پنج کشور عربستان، عمان، اردن، امارات و اسرائیل اجرا شد.
  • تیزشاخ آفریقایی انقراض در حیات وحش در ۱۹۹۹
  • گوزن پدر داوید انقراض در حیات وحش از سال ۱۸۶۵
  • ببر مازندران در سال ۱۹۵۹میلادی در ایران منقرض شد و فقط چند قلاده از آن ها در باغ وحش های کالیفرنیا و آکسبورگ زندگی می کردند
  • کلاغ هاوایی انقراض در حیات وحش از سال ۲۰۰۲
  • شیر بربری در حیات وحش انقراض یافت

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. مجنونیان، هنریک (۱۳۷۹). مناطق حفاظت‌شده ایران (مبانی و تدابیر حفاظت از پارکها و مناطق). سازمان حفاظت محیط زیست. ص. ۷۴۲.
  2. کرمی، محمود؛ قدیریان، طاهر؛ فیض‌اللهی، کاوه (۱۳۹۵). اطلس پستانداران ایران. جهاد دانشگاهی، واحد استان البرز. ص. ۲۸۵. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۷۶۰۵-۲۱-۹.
  3. "رده‌بندی و معیارهای فهرست سرخ IUCN، سال ۲۰۰۱" (PDF) (به انگلیسی). اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت. p. ۱۴. Archived from the original (PDF) on 5 December 2010. Retrieved 29 September 2011.