Cannondale Pro Cycling Team (Italiaanse wielerploeg)

Niet te verwarren met Brescialat, een Italiaanse wielerploeg uit de late 20e eeuw gesponsord door het gasbedrijf Liquigas en van 1999 tot 2001 bekend onder de naam Liquigas–Pata.
Cannondale Pro Cycling Team
Een volgwagen van Cannondale
Een volgwagen van Cannondale
Teaminformatie
UCI-code CAN
Rechtspersoon Brixia Sport
Land Vlag van Italië Italië
Opgericht 2005
Opgeheven 2014 (Cannondale-Garmin Pro Cycling)
Discipline(s) Wegwielrennen
Competitie UCI World Tour
Fietsmerk Cannondale
Onderdelen Sram
Sleutelfiguren
Algemeen manager Roberto Amadio
Teammanager Biagio Conte
Ploegleider Dario Mariuzzo
Ploegleider Mario Scirea
Ploegleider Stefano Zanatta
Ploegleider Alberto Volpi
Ploegleider Gilles Pauchard
Ploegnamen
2005
2006-2009
2010
2011-2012
2013-2014
Liquigas-Bianchi
Liquigas
Liquigas-Doimo
Liquigas-Cannondale
Cannondale Pro Cycling Team
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Cannondale Pro Cycling Team was de opvolger van Liquigas-Cannondale dat gesponsord werd door het gelijknamige Italiaanse gasbedrijf. Vanaf 2013 had Brixia Sport de licentie overgenomen[1], met fietsenfabrikant Cannondale als hoofdsponsor.[2] Het bleef een Italiaanse wielerploeg, die uitkwam in de UCI World Tour. De ploeg was in 2005 ontstaan als nieuw team, dat veel renners van de opgeheven ploegen Alessio en Vini Caldirola aantrok. De renners reden op Cannondale-fietsen. In de grote rondes reed het team op de Cannondale Super-Six Hi-Mod. Tijdens ritten met slecht wegdek (bijvoorbeeld Parijs-Roubaix), koos het team vaak voor de Cannondale Synapse Hi-mod.

Voor 2005 was sponsor Liquigas echter ook al actief in de wielersport. Het was in 1998 cosponsor van de Brescialat-ploeg, en van 1999 tot en met 2001 hoofdsponsor van een eigen profploeg met onder anderen Davide Rebellin en Serhij Hontsjar in dienst. Na 2001 was die kleine wielerploeg voortgezet door Cage Maglierie en Tenax. Al lange tijd was Liquigas bovendien sponsor van diverse wielerwedstrijden.

De opleidingsploeg van Cannondale heette Marchiol.

In 2007 had Liquigas vooral renners onder contract die gespecialiseerd zijn in eendaagse koersen, zoals Magnus Bäckstedt, Danilo Di Luca, Luca Paolini en Filippo Pozzato. Voor het klassement van meerdaagse wedstrijden kon de ploeg naast Di Luca ook rekenen op Manuel Beltrán en Franco Pellizotti. Het zag echter toprenners Dario Cioni en Stefano Garzelli vertrekken naar andere ploegen.

Met die flink gewijzigde ploeg beleefde Liquigas een bijzonder succesvolle Ronde van Italië. Het werd het hoogtepunt in het bestaan van de huidige Liquigas-ploeg. In de eerste etappe won het de ploegentijdrit, waarna afwisselend Enrico Gasparotto en Di Luca in de roze trui mochten rijden. Na een korte onderbreking door T-Mobile-renner Marco Pinotti veroverde Liquigas-renner Andrea Noè het roze. In de bergetappes en de tijdritten toonde Di Luca zich het regelmatigste. Hij won twee etappes en legde beslag op het eindklassement. Door goede klasseringen van Pellizotti en Vincenzo Nibali besloot Liquigas de voorspoedig verlopen Giro bovendien als tweede in het ploegenklassement.

Na de Giro kwam Di Luca in opspraak, omdat hij contact had met 'dopingarts' Carlo Santuccione.[3] Hij kreeg een schorsing en mocht aan het eind van het seizoen bij Liquigas vertrekken. De ploeg nam ook afscheid van Bäckstedt en Paolini, maar trok op zijn beurt Daniele Bennati aan als kopman voor de sprints. Ook Giro winnaar Ivan Basso rijdt voor Liquigas.

Vlak voor de Giro 2010 werd een van de kopmannen Franco Pellizotti op non-actief gezet door de ploeg. Zijn biologisch paspoort zou niet helemaal in orde zijn. Op het allerlaatste moment werd Vincenzo Nibali aangeduid als vervanger. En deze deed het prima. Zo werd hij 3e in het algemeen klassement en won hij 2 ritten (met ploegentijdrit). Ook de eindzege in de Giro was voor Liquigas. Ivan Basso legde de basis van zijn 2e eindzege boven op de top van de 'verschrikkelijke' Monte Zoncolan.

Op het einde van het jaar wist Liquigas nog een grote ronde te winnen, ditmaal met Vincenzo Nibali in de Ronde van Spanje. Naar het seizoen 2011 toe verloren ze wel een van hun kopmannen, Roman Kreuziger, die naar Astana ging. Franco Pellizotti werd aanvankelijk weer vrijgesproken en kon begin januari weer beginnen te rijden voor Liquigas, maar in het voorjaar bleek dat ze hem dan toch voor 2 jaar zouden schorsen.

Eind 2014 werd bekendgemaakt dat de ploeg in 2015 met Garmin Sharp zou fuseren tot de nieuwe Cannondale-Garmin Pro Cycling-ploeg. Sinds 2016 is Garmin geen cosponsor meer en heet de ploeg Cannondale Pro Cycling Team.

Bekende (oud-)renners

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Ronde van Italië Ronde van Frankrijk Ronde van Spanje
hoogste klassering etappewinst hoogste klassering etappewinst hoogste klassering etappewinst
2005 4e Danilo Di Luca
3e en 5e Danilo di Luca 32e Stefano Garzelli 40e Patrick Calcagni
2006 8e Franco Pellizotti 10e Franco Pellizotti 54e Stefano Garzelli 38e Dario Cioni 5e Danilo di Luca
12e Luca Paolini
2007 Danilo di Luca
9e Franco Pellizotti
1e Ploegentijdrit
4e en 12e Danilo di Luca
18e Manuel Beltrán 5e Filippo Pozzato 9e Manuel Beltrán
2008 4e Franco Pellizotti
Daniele Bennati
3e, 9e en 12e Daniele Bennati
16e Franco Pellizotti
13e Roman Kreuziger 75e Alessandro Vanotti 1e Ploegentijdrit
4e Daniele Bennati
2009 3e Franco Pellizotti
5e Ivan Basso
17e Franco Pellizotti 7e Vincenzo Nibali
9e Roman Kreuziger
Franco Pellizotti
4e Ivan Basso
2010 Ivan Basso
Brons Vincenzo Nibali
10e Robert Kišerlovski
4e Ploegentijdrit
14e Vincenzo Nibali
15e Ivan Basso
7e Roman Kreuziger Vincenzo Nibali 20e Vincenzo Nibali
2011 Brons Vincenzo Nibali 18e Eros Capecchi 8e Ivan Basso 7e Vincenzo Nibali 6e, 12e en 21e Peter Sagan
2012 5e Ivan Basso Brons Vincenzo Nibali
Peter Sagan
1e, 3e en 6e Peter Sagan 25e Eros Capecchi
2013 19e Damiano Caruso 71e Alessandro De Marchi
Peter Sagan
7e Peter Sagan 54e Maciej Paterski 14e Daniele Ratto
2014 15e Ivan Basso 52e Alessandro De Marchi
Peter Sagan
9e Damiano Caruso 7e Alessandro De Marchi
Commons heeft media­bestanden in de categorie Cannondale Pro Cycling Team (Italiaanse wielerploeg).