Biserica de lemn din Abucea
Biserica de lemn din Abucea, comuna Dobra, județul Hunedoara a fost construită în secolul XVIII[1]. Are hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. Figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-B-03235.
Istoric și trăsături
[modificare | modificare sursă]Biserica din satul Abucea, ridicată în secolul al XVIII-lea, se remarcă prin iscusita îmbinare în „coadă de rândunică” a celor cinci grinzi masive de gorun care o compun. Lăcașul, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, păstrează tipologia edificiilor dreptunghiulare de lemn, cu absida nedecroșată, poligonală, cu trei laturi. Turnul și-a făcut apariția abia în anul 1788, în cadrul unei ample renovări, prilejuită de strămutarea edificiului din satul Tisa; din pricina robusteței, în 1897, la doar un an de la o altă reparație capitală, acesta s-a prăbușit, fiind suplinit astăzi printr-o pseudo-clopotniță cu un foișor deschis simplu și un coif scund[2]. Lucrările s-au finalizat, probabil, abia în 1804, an indicat de comisia de recenzare Dosa din 1805, ca timp al rectitoririi edificiului[3]. În 1975 interiorul a fost căptușit cu placaj inestetic, mascându-se astfel eventualele fragmente murale păstrate.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Lăcașuri de cult din România
- ^ I.Cristache-Panait, pag.125
- ^ M.Voileanu, pag.66-67
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Studii regionale
- Greceanu, Eugenia (). „Tehnică și măiestrie în arhitectura de lemn a județului Hunedoara”. Monumente Istorice și de Artă. 1983 (I): 59–65.
- Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Hunedoara. București: ARC. ISBN 973-99717-2-5.
- Florin Dobrei - Bisericile ortodoxe hunedorene (Ed.Eftimie Murgu, Reșița 2011)
- Ciobanu, Virgil, Statistica românilor ardeleni din anii 1760-1762, în AIINC, an 3, 1926, pag.616-700
- Voileanu, Matei, Contribuțiune la istoria bisericească din Ardeal, Sibiu, 1928.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Legături externe
[modificare | modificare sursă]Imagini din exterior
[modificare | modificare sursă]Imagini din interior
[modificare | modificare sursă]