Biserica de lemn din Dumbrava, Lăpuș

Biserica de lemn din satul Dumbrava, oraș Târgu Lăpuș, județul Maramureș, foto: iunie 2009.
Ușile împărătești
Biserica (sud-est)
Iconostasul, văzut din corul bisericii
Absida altarului
Împrejurimi

Biserica de lemn din Dumbrava, oraș Târgu Lăpuș, județul Maramureș, datează probabil din sec.XVIII[1]. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (8 Noiembrie). Figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-B-04571.

Istoric și trăsături

[modificare | modificare sursă]

Localitatea Dumbrava este așezată sub Șatra Pintii, la 4 kilometri nord de Târgu Lăpuș, pe Valea Dobricului. Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” este o biserică „călătoare”, fiind adusă din satul Cărbunari (comuna Dumbrăvița) și așezată pe o colină în Dumbrava, în partea vestică a satului.

Planimetria respectă structura specifică bisericilor de lemn din zona Lăpușului, respectiv pridvor, pronaos, naos și altar. Biserica este construită din bârne de stejar, pe fundație de piatră, învelitoarea fiind din tablă.

Interiorul bisericii este tencuit și zugrăvit. Iconostasul, realizat în stilul barocului târziu (secolul XVIII), are valoare de unicat, atât prin încărcătura artistică, cât și prin elementele și motivele decorative originale, singulare în zonă.

Studii regionale
  • Tarnavschi Schuster, Dana (). „Biserici de lemn din Țara Lăpușului”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1973 (2): 41–57. 
  • Cincheza-Buculei, Ecaterina (). „Câteva date noi despre meșterii bisericilor de lemn din Maramureș, secolul al XVIII-lea (Țara Lăpușului)”. Studii și Cercetări de Istoria Artei, seria Artă Plastică. 27: 23–40. 
  • Tarnavschi, Bogdana (). „Biserici de lemn din Țara Lăpușului și din Țara Chioarului”. Monumente Istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului: 131–158, Cluj. 
  • Man, Grigore (). Biserici de lemn din Maramureș. Baia Mare. rezumat. 

Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior

[modificare | modificare sursă]