Ludovic al II-lea de Bourbon

Ludovic al II-lea
Prinț de Condé
"le Grand Condé"

Ludovic, portret de Justus van Egmont
Date personale
Nume la naștereLouis de Bourbon
Născut8 septembrie 1621(1621-09-08)
Paris, Franța
Decedat (65 de ani)
Palatul Fontainebleau, Franța
ÎnmormântatÉglise at Valléry, Franța
PărințiHenri, Prinț de Condé
Charlotte Marguerite de Montmorency
Frați și suroriArmand de Bourbon, Prinț de Conti
Anne Genevieve de Bourbon-Condé Modificați la Wikidata
Căsătorit cuClaire-Clémence de Maillé
CopiiHenri Jules, Prinț de Condé
Louis, Duce de Bourbon
Mademoiselle de Bourbon
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
conducător militar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[1][2] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Bourbon
Semnătură

Ludovic al II-lea de Bourbon, Prinț de Condé (n. , Paris, Regatul Franței – d. , Fontainebleau, Île-de-France, Franța) a fost un general francez și cel mai cunoscut reprezentant al Casei de Condé ramură a Casei de Bourbon. Înainte de moartea tatălui său în 1646, a fost Duce de Enghien. Pentru meritele sale militare a fost denumit Marele Condé (Le Grand Condé).

Ludovic s-a născut la Paris, ca fiul lui Henric al II-lea de Bourbon, prinț de Condé și al Charlottei-Marguerite de Montmorency. Tatăl său era verișor cu regele Henric al IV-lea al Franței iar mama sa era moștenitoarea uneia dintre cele mai importante familii ducale din Franța.

Ludovic a primit o educație aprofundată, a studiat istoria, dreptul și matematica în timpul celor șase ani de la școala iezuită de la Bourges. După absolvirea școlii a intrat la Academia Regală de la Paris. La șaptesprezece ani, în absența tatălui său, a guvernat Burgundia. Tatăl său l-a logodit cu Claire Clémence de Maillé Brézé, nepoata puternicului cardinal Richelieu, înainte de a intra în armată în 1640. La douăzeci de ani Ludovic s-a îndrăgostit de Mademoisellelle du Vigean (Marthe Poussard, numită mademoiselle du Vigean, fiica lui François Poussard, marchiz de Fors și baron du Vigean prin soția sa Anne de Neubourg) însă a fost obligat de tatăl său să se căsătorească cu logodnica aleasă.

Războiul de Treizeci de Ani

[modificare | modificare sursă]

În 1643 Ducele de Enghien a fost numit la comanda armatei împotriva spaniolilor în nordul Franței. Bătălia de la Rocroi (19 mai) a pus capăt supremației armatei spaniole și a inaugurat o lungă perioadă de predominare a armatei franceze. Însuși Ducele de Enghien a condus atacul decisiv și la vârsta de douăzeci și doi de ani și-a câștigat locul printre cei mai mari generali ai timpurilor moderne.

După o campanie de succese neîntrerupte, Ducele de Enghien a revenit la Paris în triumf și a încercat să uite eșecul mariajului său cu o serie de afaceri (după moartea lui Richelieu în 1642 a încercat anularea căsătoriei sale în speranța unei căsătorii cu Mademoisellelle du Vigean, până când ea a intrat la Carmelite în 1647[3]) În 1644, a fost trimis cu întăriri în Germania pentru a-l ajuta pe Vicontele de Turenne. În finalul Bătăliei de la Freiburg (august) armata franceză a câștigat o mare victorie asupra bavarezilor comandați de Baronul Franz von Mercy.

Campania din vara anului 1645 s-a deschis cu înfrângerea Vicontelui de Turenne de către Baronul Franz von Mercy în Bătălia de la Mergentheim dar acest lucru a fost reparat prin victoria de la Nördlingen în care Mercy a fost ucis iar Ducele de Enghien rănit. Capturarea orașului Philippsburg a fost cea mai importantă realizare a acestei companii. În 1646 Ducele de Enghien a servit sub comanda lui Gaston, Duce de Orléans în Flandra și când după capturarea orașului Mardyck, Ducele de Orléans s-a întors la Paris, Ducele de Enghien lăsat la comanda armatei a capturat Dunkirk (11 octombrie).

Tatăl său moare lăsându-i titlul de Prinț de Condé. De asemenea, devine primul prinț de sânge toată lumea adresându-i-se de la rege în jos ca Monsieur le prince. Puterea enormă care a căzut pe mâinile prințului a alarmat serios pe regenta Ana de Austria și pe ministrul său.

Arbore genealogic

[modificare | modificare sursă]

Cu Claire Clémence de Maillé Brézé, nepoata Cardinalului Richelieu:

  1. ^ CONOR.SI[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ Spanheim, Ézéchiel (). ed. Emile Bourgeois, ed. Relation de la Cour de France. le Temps retrouvé (în franceză). Paris: Mercure de France. pp. pagina 319. 
Ludovic al II-lea de Bourbon
Ramură a Casa de Bourbon
Naștere: 8 septembrie 1621 Deces: 11 noiembrie 1686
Predecesor:
Henric II de Bourbon
Prinți de Condé
26 decembrie 164611 noiembrie 1686
Succesor:
Henric III de Bourbon