Plutoid
Pentru alte sensuri, vedeți Pluton (dezambiguizare).
Un plutoid[1] sau o pitică de gheață este o planetă pitică trans-neptuniană: care este orice corp care se rotește în jurul Soarelui aflat dincolo de orbita lui Neptun și care este suficient de mare pentru a avea o formă rotunjită. Termenul a fost adoptat de către o parte a Uniunii Astronomice Internaționale (UAI), dar a fost respins de o altă parte și nu este utilizat pe scară largă de către astronomi.
Se consideră că ar exista mai mult de o sută de plutoizi în Sistemul Solar, deși doar patru au fost în mod oficial desemnați ca atare în acest moment: Pluton, Haumea, Makemake și Eris.[2]
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Definiția UAI anunțată la 11 iunie 2008 este: Plutoids are celestial bodies in orbit around the Sun at a semimajor axis greater than that of Neptune that have sufficient mass for their self-gravity to overcome rigid body forces so that they assume a hydrostatic equilibrium (near-spherical) shape, and that have not cleared the neighbourhood around their orbit. Satellites of plutoids are not plutoids themselves.
- ^ ro Planete Pitice si Plutoizi Arhivat în , la Wayback Machine., Astronomia.go.ro
Legături externe
[modificare | modificare sursă]Materiale media legate de Plutoid la Wikimedia Commons
- Plutoid chosen as name for Solar System objects like Pluto, 11 iunie 2008, iau.org
|
|