Troodon

Troodon
Fosilă: 77.5–69 mln. ani în urmă Cretacic superior
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Supraordin: Dinosauria
Ordin: Saurischia
Subordin: Theropoda
Familie: Troodontidae
Gen: Troodon
Leidy, 1856
Specia tip
Troodon formosus
Leidy, 1856
Specii
Sinonime
  • Polydontosaurus Gilmore, 1932
  • Stenonychosaurus Sternberg, 1932
  • Pectinodon? Carpenter, 1982

Troodon (sau Troödon în sursele mai vechi) este un gen de dinozauri relativ mici, asemănători cu păsările, din perioada cretacicului superior.

Mărimea unui T. inequalis în comparație cu un om

Troodon era un dinozaur pitic, având o lungime de aproximativ 2,4 m[1] și o masă de circa 50 kg.[2] Troodon este cel mai mare troodontid cunoscut.

Troodon avea unul din cei mai mari creieri față de orice alt dinozaur, raportat la masa corpului său (comparabil cu păsările actuale).[3]

„Dinosauroid”

[modificare | modificare sursă]
Model al unui ipotetic Dinosauroid, Dinosaur Museum, Dorchester.

În 1982, Dale Russell, curator al fosilelor vertebrate de la Muzeul Național al Canadei din Ottawa, a descris o presupusă evoluție a Troodonului dacă nu ar fi pierit în Cretacic-Paleogen acum 65 milioane de ani, sugerând că aceasta ar fi putut evolua în ființe inteligente similare oamenilor. De-a lungul timpului geologic, Russell a remarcat că a existat o creștere constantă a coeficientului de encefalizare sau EQ [4] în rândul dinozaurilor.[5] Russell a descoperit primul craniu de Troodontid și a precizat că, în timp ce EQ era scăzut în comparație cu cel al oamenilor, era de șase ori mai mare decât al altor dinozauri. Russell a sugerat că dacă tendința de evoluție a Troodon-ului ar fi continuat până în prezent, creierul său ar fi avut acum 1100 cm3, fiind comparabil cu cel al unui om.

Referințe și note

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ Holtz, Thomas R. Jr. (2008) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages. Informații suplimentare.
  2. ^ Paul, G.S. (). Predatory Dinosaurs of the World (în engleză). New York: Simon and Schuster. p. 396. ISBN 0671619462. 
  3. ^ Palmer, D., ed. (). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals (în engleză). Londra: Marshall Editions. pp. 112–113. ISBN 1-84028-152-9. 
  4. ^ coeficientul de encefalizare reprezintă greutatea relativă a creierului în comparație cu a altor specii care au aceeași greutate corporală [1] Arhivat în , la Wayback Machine.
  5. ^ „Cosmos: Smartosarus”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Troodon
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Troodon