Hans-Hermann Hoppe – Wikipedia

Hans-Hermann Hoppe
Hans-Hermann Hoppe by Gage Skidmore.jpg
Hoppe år 2017.
Född2 september 1949 (75 år)
Peine, Västtyskland
SkolaÖsterrikiska skolan
IntressenPolitisk filosofi, nationalekonomi, epistemologi, vetenskapsfilosofi
InfluenserHabermas · Kant · Rothbard · Mises
Signatur

Hans-Hermann Hoppe, född den 2 september 1949 i Peine i Västtyskland, är en tysk-amerikansk nationalekonom, som är känd för att kombinera anarkokapitalistisk filosofi med värdekonservativa ståndpunkter.

Hoppe studerade i Saarbrücken och Frankfurt, och avlade doktorsexamen i filosofi 1974 vid Goethe-universitetet i Frankfurt (med Jürgen Habermas som handledare) samt erhöll habilitation (docentur) i nationalekonomi 1981.[1]

År 1986 flyttade Hoppe till USA och var professor vid University of Nevada i Las Vegas fram till 2008, då han gick i pension.

Hoppe anses som en av de främsta arvtagarna till och uttolkarna av Murray Rothbard, som han också arbetade med fram till dennes död 1995. Hoppe är fellow vid Ludwig von Mises Institute, där Rothbard var aktiv under senare delen av sitt liv. Tillsammans med bland andra nuvarande chefen för institutet, Llewellyn Rockwell, hör Hoppe till den förgrening som brukar kallas paleolibertarianism.

Hoppe har fört fram idén om argumentationsetik som grund för rättigheter, vilken grundas i Jürgen Habermas och – framför allt – i Karl-Otto Apels forskning om modern diskursetik.[2] Hoppe hör också, likt Rothbard, till den anarkokapitalistiska traditionen. Han har dock fått kritik av andra libertarianer för sina åsikter om monarki (som han anser vara bättre än demokrati) och invandring (som han menar kan behövas begränsas). Hoppe har också varit inblandad i kontroverser kring hans traditionella syn på homosexualitet.[3]

Hoppe år 2005.

Svensk översättning

[redigera | redigera wikitext]
  • Hoppe, Hans-Hermann (2018). Mänsklighetens historia i korthet : framsteg och förfall – en austrolibertariansk rekonstruktion. Övers. Stefan Lindgren. Cultura Aetatis. ISBN 9789198463316. 

Svensk översättning

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ J. Mikael Olsson, Austrian Economics as Political Philosophy, Stockholm Studies in Politics 161 (2015), s. 63
  2. ^ J. Mikael Olsson, Austrian Economics as Political Philosophy, Stockholm Studies in Politics 161 (2015), s. 154
  3. ^ Martin Snyder, "Birds of a Feather", Academe, 1 Mars 2005

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]