Oas – Wikipedia
- För andra betydelser, se Oas (olika betydelser).
En oas är ett grönskande och bördigt område i en öken, vilket uppstår tack vare lokalt god tillgång till sötvatten. En oas uppkommer kring en vattenkälla, där grundvatten når markytan.[1]
De har mycket omväxlande växt- och djurliv, beroende på skiftningar i klimatet och tillgången på vatten, men också beroende på mänsklig påverkan i och med att nästan alla oaser utnyttjas av människor.[1] En oas behöver nödvändigtvis inte enbart vara en liten vattenkälla med några palmer utan kan vara flera kilometer lång, exempelvis Nilens bördiga dal genom öknar i Sudan och Egypten.
Ordet oas kom till svenskan och andra europeiska språk från grekiskans ὄασις (oasis), ett ord som lånats direkt från egyptiskans wḥ3t eller demotiskans wḥỉ.[1] Det är däremot inte lånat från det koptiska ordet ouaḥe (* / waħe /) som ofta hävdas, eftersom det grekiska ordet har funnits i århundraden innan koptiska fanns som skriftspråk.
Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ [a b c] ”oas - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/oas. Läst 20 februari 2021.
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- Wikimedia Commons har media som rör Oas.
|