Maskinteknik – Wikipedia
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2019-12) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Maskinteknik, tidigare även praktiskt mekanik,[1] är ursprungligen teknik och ingenjörsvetenskap som grundar sig på klassisk mekanik. I bredare bemärkelse behandlar det produktutveckling, konstruktionsteknik, maskinelement, kvalitetsteknik, produktion, konstruktion och projektledning.
Utbildningar i Sverige
[redigera | redigera wikitext]Maskinteknik är i Sverige en inriktning för bland annat civilingenjörer och högskoleingenjörer. Maskintekniker är främst verksamma inom industriföretag men även managementkonsultfirmor etc. Utbildningen i maskinteknik är populär mycket på grund av dess bredd inom ingenjörsspektrumet, men även dess möjlighet att kombinera utbildningen med management och ekonomi.
Maskinteknik är en anrik välbeprövad ingenjörsutbildning som har en mängd olika inriktningar såsom:
- Energiteknik
- Mekanik
- Matematik
- Fordonsteknik
- Förbränningsmotorteknik
- Hållfasthetslära
- Industriell ekologi
- Industriell ekonomi och organisation
- Industriell produktion
- Integrerad produktutveckling
- Marina system
- Mekatronik
Utbildningsprogram i teknisk design är ingenjörsutbildningar som i allt väsentligt liknar maskinteknikutbildningar, men också har inslag av det mer konstnärligt inriktade ämnet industridesign.
Se även
[redigera | redigera wikitext]Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ Morin, Arthur Jules; J.S.Bagge (1840). Handbok i praktisk mekanik (af Arthur Morin. Öfvers., under iakttagande af alla formlers och tabellers reduktion efter svenskt mått och vigt-system, och med betydliga tillägg försedd af J.S.Bagge.). Stockholm: Norstedts förlag. Libris 2922968