İsmail Cambazov - Vikipedi

İsmail Cambazov
Doğum10 Haziran 1928(1928-06-10)
Halaçdere, Bulgaristan Krallığı
Ölüm22 Mart 2020 (91 yaşında)
Sofya, Bulgaristan
Ölüm sebebiBeyin kanaması
Diğer ad(lar)ıИсмаил Джамбазов
EğitimŞumnu Medreset’ün Nüvvab, Sofya Üniversitesi Hukuk Fakültesi
MeslekAraştırmacı, gazeteci ve yazar

İsmail Cambazov (Исмаил Джамбазов), Bulgaristanlı Türk araştırmacı, gazeteci ve yazar. Bulgaristan'da Türklük ve İslamiyet alanında yaptığı çalışmalarıyla tanınmaktadır.[1]

10 Haziran 1928 tarihinde Bulgaristan’ın Kırcaali vilâyeti, Eğridere(Ardino) belediyesi, Çamdere (Borovitsa) bucağı, Halaçdere (Brezen) köyünde doğmuştur. İlk tahsilini köyde, orta tahsilini Kırcaali’de, liseyi (Medreset’ün Nüvvab) Şumnu’da aldıktan sonra 1949 yılında yazıldığı Sofya Universitesinin Hukuk Fakültesini 1953 yılında tamamlayarak gazetecilik hayatına başlamıştır.Daha sonra iki fakülte (Gazetecilik, siyasal bilgiler) daha bitirmiş, 1974 yılında da Toplumsal Bilimler Akademisinde tez savunarak Felsefe Doktoru olmuştur. Gazetecilikten emekliye ayrıldıktan sonra Sofya Yuksek İslâm Enstitüsünde uzun yıllar ders vermiş ve bir dönem Enstitünün rektörlüğünü de yapmıştır. Emekli olduktan sonra da ara sıra “Kaynak” ve “Müslümanlar” dergilerinde yazı yazmaya devam etmiştir. 60 yıldır devam eden araştırmacı gazetecilik alanında Türkçe ve Bulgarca binlerce inceleme, onlarca kitap yazdı. Çeşitli memleketlerde (Birleşik Amerika, Almanya, İspanya, Türkiye, Makedonya, Slovakya) düzenlenen uluslararası sempozyumlara katılmış, bildirileri çeşitli derlemeler de yayınlandı.[2]

  1. Balkanlar'da Türkler Müslüman Azınlıklar
  2. Bulgaristan Türk Basını tarihinde “Yeni Işık-Nova Svetlina” gazetesi
  3. Bulgaristan’da Başmüftülük Tarihi (iki cild)
  4. Beşiğim ve Eşiğim
  5. Medreset’ün Nüvvab
  6. Sofya İslâm Enstitüsü
  7. Osman Kılıç Mahkemesinin Perde Arkası
  8. Yeni Işık - Нова светлина
  9. Религиозната органицация на мюсюлманите в България (1878-2018) (Bulgaristan’da Başmüftülük Tarihi'nin Bulgarca değerlendirmesi, son bölüm yeni ilavedir. Türkçe kitabında bulunmamaktadır).
  10. Волжките българи - първи мюсюлмани от тюркските племена /Bulgarca/. (Volga Bulgarları - Türk kabilelerinden ilk Müslüman olanlardır).
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2020. 
  2. ^ "Başkan Resmi Murat'tan, Dr. İsmail Cambazov'a onur nişanı". kircaalihaber.com. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024.