Kazablanka (film) - Vikipedi

Kazablanka
Casablanca
YönetmenMichael Curtiz
YapımcıHal B. Wallis
SenaristOyun:
Murray Burnett
Joan Alison
Uyarlama:
Julius J. Epstein
Philip G. Epstein
Howard Koch
OyuncularHumphrey Bogart
Ingrid Bergman
MüzikMax Steiner
Görüntü yönetmeniArthur Edeson
KurguOwen Marks
StüdyoWarner Bros. Pictures
CinsiSinema filmi
TürüDram, romantik, savaş
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1942, ABD
Çıkış tarih(ler)iABD: 23 Ocak 1943
Süre102 dakika
Dilİngilizce, Fransızca, Almanca
Bütçe950 bin $

Kazablanka (Casablanca), yönetmenliğini Michael Curtiz'in üstlendiği, Hollywood klasikleri arasında özel bir yere sahip film.

Casablanca filminden bir görüntü (Ingrid Bergman)

Casablanca filminin ilk gösterimi, 1942 yılının 26 Kasım günü New York'ta yapıldı. Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains ve Paul Henreid gibi dönemin usta oyuncularının başrol oynadığı 'Casablanca', gösterime girdiği 1943 yılında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo dallarında Oscar aldı.

Murray Burnett'ın Everybody Comed to Rick's adlı yayımlanmamış oyununu 20 bin dolar gibi çok yüksek bir rakamla satın alan Warner Brothers şirketi tarafından 1942'de yapılan filmin belki de en ilginç özelliği, senaryosunun sürekli yeniden yazılmış olması. Film, ABD Film Enstitüsü tarafından 2002 yılında tüm zamanların en iyi aşk filmi seçildi.

"Kazablanka", 1989 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihî ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Filmin konusu II. Dünya Savaşı'nın ilk zamanlarında geçmektedir. Çek direniş örgütünün lideri Victor Lazlow, Alman toplama kampından kaçarak Casablanca'ya gelir. Amacı Lizbon'a, oradan da ABD'ye iltica etmektir.

Fakat bütün umutları, şans eseri Casablanca'nın en meşhur gece kulübünün sahibi olan Rick'e bağlanmıştır. Rick, kaçış için gerekli olan pasaportlara sahip tek kişidir.

Öte yandan Rick'in, Victor'un yakalanması ya da ölmesi için önemli bir nedeni vardır. Victor'un karısı Ilsa, Rick'in bir zamanlar kendisini terk ettiğine inandığı ve kalbinin derinliklerine gömdüğü büyük aşkıdır.

Kazablanka, İkinci Dünya Savaşı'nın devam ettiği yıllarda geçiyor. Mekân olarak savaştan uzakta görünüyoruz ancak savaşın etkileri ağır bir şekilde hissediliyor. Çünkü Kasablanka savaştan kaçan insanların yığıldığı bir yer hâline gelmiş. Şehrin önemi; Avrupa'dan yasal olmayan yollarla kaçan insanlar en son buraya kadar gelebiliyor. Portekiz'e geçip oradan Amerika'ya gidebilmek için yasal izne ihtiyaç var. Burada devreye iki figür giriyor. Birincisi yozlaşmış polis şefi Renault. Kendisi vizesi olmayan insanlara rüşvet karşılığı vize sağlıyor. Diğer figür de kafe işletmecisi kimliğinin altında kara borsacılık yapan Signor Ferrari. Bütün Avrupa savaştan etkilendiği için Kasablanka farklı milletten gelen kültürlerin kaynaştığı bir yer hâlini almıştır. Alman, Fransız, İtalyan, Rus, Amerikalı, Norveçli pek çok insan birlikte hayatta kalmaya çalışıyor. İnsanların korkuları var ancak eski hayat tarzlarını da bırakmamaya çalışıyorlar. Bu nedenle yüzeyde kibar insanların bulunduğu bir yer gibi görünüyor Casablanka.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
Ödüller
Önce gelen
Bayan Miniver
En İyi Film Akademi Ödülü
1943
Sonra gelen
Yolumda Giderken