Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin vize politikası - Vikipedi

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece eski Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ziyaretçileri vize almak zorundaydı.

Vize politikası haritası

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağımsız Devletler Topluluğu ve Avrasya Birliği'ne üye tüm devletlerin vatandaşları da dahil olmak üzere aşağıdaki ülkelerin vatandaşları Dağlık Karabağ'ı vizesiz ziyaret edebilmekteydi:[1]

Yukarıdaki ülkelere ek olarak, diğer üç eski-Sovyet devletlerin vatandaşları Dağlık Karabağ'a vizesiz seyahat edebiliyordu. Tanınmayan Devletler Topluluğunun tüm üyeleri, vatandaşları için vize gerekliliğini kaldırmayı kabul etmişti:

Önceden vize gerekliliği

[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer ülkelerin vatandaşları Ermenistan'ın Dağlık Karabağ Daimi Temsilciliğinden vize alabilmekteydi. İstisnai durumlarda, giriş vizesi Stepanakert'deki Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan da verilebiliyordu. Tek bir 21 günlük turist vizesi mevcuttur ve en fazla bir, iki ya da üç ay boyunca tekli ve çoklu vize verilebiliyordu.

Eğer Azerbaycan'a gitmek isteyen bir kişinin pasaportunda Dağlık Karabağ Cumhuriyeti vizesi, damgası ya da oraya seyahat ile herhangi bir kanıt var ise Azerbaycan Cumhuriyeti'ne girişi kalıcı olarak yasaklanmakta ve bu kişi "persona non grata (istenmeyen adam listesine) listesine" dahil edilmekteydi.[2]

2021 yılında cumhuriyete giriş için yeni bir prosedür yürürlüğe konuldu. Değişikliklere göre, Dağlık Karabağ'da gazetecilik faaliyeti yürütmek isteyen tüm uluslararası medya temsilcilerinin hem Dağlık Karabağ hem de Ermenistan Dışişleri Bakanlıkları tarafından akredite edilmesi gerekiyordu.[3]

Giriş reddedilenler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki beş ülkenin ve kısmen tanınan bir ülkenin vatandaşlarının Dağlık Karabağ Cumhuriyeti topraklarına girişi yasaktı:

  1. ^ "The procedure of foreign citizens' entry to the NKR". 6 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2015. 
  2. ^ "The Embassy of the Republic of Azerbaijan in Romania - Consular Issues - Visa Section". 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2016. 
  3. ^ "Արտասահմանցի լրագրողների համար գործում է Արցախ մուտք գործելու նոր կարգ". azatutyun.am (Ermenice). Радио Свобода. 16 Şubat 2021. 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024. 

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]