Davud (Irak Selçuklu meliki) - Vikipedi

Davud 1131-1132 yılları arasında hüküm sürmüş Irak Selçuklu Sultanı.

Davud'un babası Mahmud'dur. Davud 1131 yılında babası Mahmut'un ölümü üzere Irak Selçuklu tahtına oturdu. Irak-ı Acem ve Azerbaycan'da Davud adına hutbe okutulsada babası Mahmud'un kardeşleri Mesud ve Selçuk Şah tahta hak ilan ediyordu. Büyük Selçuklu Sultanı Sencer'in Mahmud'un bir diğer kardeşi Tuğrul'u da yanına alıp, Rey'e doğru yürümeye başlayınca Mesud, Selçuk Şah ve Abbasi halifesi Müşterşit ittifak oluşturdu. Bu ittifaka göre;

  • Mesud Irak Selçuklu Sultanı olacak, Selçuk Şah veliaht olacak ve devletin önemli mekanizmaları Abbasi vekilleri tarafından yönetilecekti.

İttifak ordusu tam Sencer'le karşılaşacakken Abbasi halifesi Müşterşit Bağdat'a kaçtı. Mesud ve Selçuk Şah da amcaları Sencer'le savaşmaya cesaret edemeyip, Azerbaycan'a doğru kaçtı. Sencer, Mesud ve Selçuk şahı Dihaven'de yakaladı. Sencer ilk olarak Mesud'u affedip, Gence ve Arran'ı ona verdi. Sencer Irak Selçuklu Hanedanının başkenti Hamedan'a gelip, Tuğrul'u tahta oturttu.

Davud amcasının sultanlığını kabul etmedi ve Hamedan'da Tuğrul'la yaptığı savaşta yenilgiye uğrayarak Bağdat'a kaçtı. 5 ay sonra Bağdat'a Mesud da geldi ve Abbasi halifesi Müşterşit'le ittifak kurdu. Bu ittifaka göre Bağdat'da Mesud ve Davud adına hutbe okunacak, Mesud ve Davud Azerbaycan üzerinden Hamedan'daki Tuğrul'u yeneceklerdi ve halife de onlara asker verecekti. Haberi alan Tuğrul Azerbaycan'a doğru harekete geçti. Mesud ve Davud Erdebil'de Tuğrul'u yendi. Tuğrul başkent Hamedan'a kaçtı. Mesud ve Davud Hamedan'da Tuğrul'u yendi. Böylece Mesud Hamedan'a yerleşti. Tuğrul Rey aradından Mazenderan'a gidip, destek alıp, Mesud'u Kazvin'de yener. Mesud Bağdat'a kaçarken Davud başkent Hamedan'a kaçtı. Hamedan'a gelen Tuğrul Davud'u hapse attı. Davud 1134 yılında Tuğrul'un ölümünün üzerine hapisten kaçıp, Bağdat'a gider. Mesud'la taht mücadelesi veren Davud 1143 yılında öldü.[1]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ ""SELÇUKLU MELIKI DAVUD'UN SALTANAT MÜCADELESI"". Nuran ÜNAL. dergipark. ISSN 2529-0045. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2021.