Mutfak yönetimi - Vikipedi
Mutfak yönetimi, bir yemek hizmeti işletmesinde mutfak operasyonlarının etkili bir şekilde planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi sürecidir. Bu, menü planlaması, malzeme alımı, personel yönetimi, maliyet kontrolü, gıda güvenliği ve hijyen standartlarının sağlanması gibi çeşitli görevleri içerir. Mutfak yönetimi, müşteri memnuniyetini maksimize etmeyi, atıkları minimize etmeyi ve mutfak verimliliğini artırmayı amaçlar.
profesyonel mutfaklarda Mutfak şefinin yönettiği hizmet kadrosu bulunur. Hiyerarşik düzen içerisinde en alt tabakadan aşçıbaşına kadar herkesin bir görevi vardır. Çalışmış oldukları işletmenin personel yönetmeliğine göre sorumluluklar personel el kitabında belirtilir. Uluslararası standartlara sahip 5 yıldızlı otellerde Mutfak yönetiminde söz sahibi bölüm şefleri; Sous Şef, Sıcak Bölüm Şefi, Soğuk Bölüm Şefi, Pastahane Mutfağı Şefi, Alakart Mutfağı Şefi, Kasaphane Şefi, Kahvaltı Mutfağı Şefi, Banquet Mutfağı Şefi ve Meydancı Şefi'nden oluşur.
Daha küçük mutfak çeşitlerinde daha az personel bulunduğu için mutfak yönetimi yine mutfak şefi tarafında sağlanır. Mutfak kadrosu ise; aşçı, aşçı yardımcıları, bulaşıkçı ve temizlikçilerden oluşur. Mutfak şefinin mutfak yönetimindeki yetkilerinden bazıları; haftalık izinler, çalışanların görev dağılımları, disiplin ve menü yönetimi.[1]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ.pdf". Google Docs. 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021.