زرد - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

زرد
 
دربارهٔ این مختصات‌ها     مختصات رنگ
رنگ‌های وب#FFFF00
sRGBB  (سرخ، سبز، آبی)(۲۵۵، 255، 0)
HSV       (فام، s، درخشش)(60°، 100%، 100%)
منبع[بدون منبع]
B: نرمال‌شده به [۰–۲۵۵] (بایت)
H: نرمال‌شده به [۰–۱۰۰] (صد)

زَرد، یکی از رنگ‌های اصلی است. از نظر طیفی، رنگ زرد میان نارنجی و سبز قرار دارد. طول موج نور زردرنگ میان ۵۶۵ و ۵۹۰ نانومتر در طیف نوری قرار دارد. در فرهنگ عام و در میان دریانوردان نیز، پرچم زرد نشانه بیماری بوده‌است.[۱] زرد گاهی به عنوان صفت برای نشریات یا رسانه‌هایی به کار می‌رود که مطالب پیش‌پاافتاده یا مبتذل منتشر می‌کنند.

رنگ زرد، رنگی بین نارنجی و سبز در طیف نور مرئی است. توسط نور با طول موج غالب تقریباً ۵۷۰–۵۹۰ نانومتر گُسیل می‌شود. این یک رنگ اصلی در سیستم‌های رنگی تفریقی است که در نقاشی یا چاپ رنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مدل رنگ RGB که برای ایجاد رنگ در صفحه تلویزیون و کامپیوتر استفاده می‌شود، رنگ زرد رنگی ثانویه است که با ترکیب قرمز و سبز با شدت برابر ساخته می‌شود. زرددانه‌ها، رنگ زرد مشخصی را به برگ‌های پاییزی، ذرت، قناری‌ها، گیاهان دارچین و لیموها و همچنین زرده‌های تخم مرغ، کره‌ها و موز می‌بخشند.[۲] به دلیل پراکندگی جوی طول موج‌های کوتاهتر (سبز، آبی و بنفشنور خورشید در هنگامی که خورشید نزدیک افق قرار می‌گیرد (هنگام طلوع و غروب)، یک رنگ مایل به زرد پدید می‌آید.

از آنجا که رنگ زرد به‌طور گسترده‌ای در دسترس بود، رنگدانه‌های زرد (ناشی از خاک سرخ) یکی از اولین رنگ‌های مورد استفاده در هنر بود. غار Lascaux در فرانسه دارای نقاشی اسب زرد با قدمتی ۱۷۰۰۰ ساله است. از رنگدانه‌های اخرایی و زرد روشن برای نشان دادن رنگ طلا و پوست در مقبره‌های مصر و سپس در نقاشی‌های دیواری در ویلاهای رومی استفاده می‌شد.[۳] در کلیسای اولیه مسیحیان، رنگ زرد رنگی بود که با پاپ و کلیدهای طلایی پادشاهی همراه بود، اما همچنین با یهودا اسخریوطی همراه بود و از آن برای علامت‌های بدخیم استفاده می‌شد. در قرن بیستم، یهودیان در اروپا تحت اشغال نازی‌ها مجبور شدند ستاره زرد بپوشند. در چین، زرد روشن رنگ پادشاهی بود و فقط توسط امپراتور و خانواده‌اش پوشیده می‌شد. مهمانان ویژه در فرش زرد مورد استقبال قرار می‌گرفتند.[۴]

براساس بررسی‌های انجام شده در اروپا، کانادا و ایالات متحده، رنگ زرد رنگی است که اغلب مردم آن را به سرگرمی، نجابت، شوخ‌طبعی، و خودجوش بودن می‌شناسند. همچنین این رنگ ظلمت، حسادت، دودستگی را نشان می‌دهد.[۵] در ایران معنای رنگ پریدگی و بیماری می‌دهد،[۶] همچنین به معنی خرد و ارتباط معنوی نیز هست.[۷] در چین و بسیاری از کشورهای آسیایی، رنگ زرد به عنوان رنگ شادی، شکوه، هارمونی و خرد به چشم می‌خورد.

در تاریخ ایران این رنگ برای پیراهن کریم خان در زمان زندیه استفاده شده‌است

از منظر علمی

[ویرایش]

رنگ زرد بین طیف سبز و نارنجی در طیف نور مرئی یافت می‌شود. این رنگی است که چشم انسان هنگام نگاه کردن به نور با طول موج غالب بین ۵۷۰ تا ۵۹۰ نانومتر مشاهده می‌کند.

در چاپ رنگ، رنگ زرد یکی از سه رنگ جوهر به همراه رنگ قرمز و آبی است که در کنار رنگ مشکی نیز می‌توان در ترکیب مناسب به همراه رنگ مشکی برای چاپ هر رنگی استفاده کرد (به مدل CMYK مراجعه کنید).

طیف‌ها

[ویرایش]

از زرد به سیاه

FFFF00
EEEE00
DDDD00
CCCC00
BBBB00
AAAA00
999900
888800
777700
666600
555500
444400
333300
222200
111100
000000

از زرد به سفید

FFFF00
FFFF11
FFFF22
FFFF33
FFFF44
FFFF55
FFFF66
FFFF77
FFFF88
FFFF99
FFFFAA
FFFFBB
FFFFCC
FFFFDD
FFFFEE
FFFFFF


زیست‌شناسی

[ویرایش]

برگ‌های پاییزی، گل‌های زرد، موز، پرتقال و سایر میوه‌های زرد همه حاوی زرددانه‌ها، رنگدانه‌های ارگانیک زرد و قرمز هستند که در کلروپلاست‌ها و کروموپلاست‌های گیاهان و برخی ارگانیسم‌های فتوسنتزی دیگر مانند جلبک، برخی باکتری‌ها و برخی قارچ‌ها یافت می‌شود. آنها دو نقش کلیدی در گیاهان و جلبک‌ها دارند: آنها انرژی نور را برای استفاده در فتوسنتز جذب می‌کنند و کلروفیل سبز را در برابر نورپرداختی محافظت می‌کنند.[۲]

واژه‌شناسی

[ویرایش]
برگ زرد در پاییز
مسیح زرد، اثر پل گوگن

ترکیبات و مشتقات واژگانی:

  • زرده: بخش زرد تخم مرغ
  • زردک: هویج
  • زردک ریش‌بزی یا زردک ریگی: شقاقل
  • زردآلو: گونه‌ای میوه
  • زرد کردن: کنایه از ادرار به‌خود در اثر ترس
  • زردنبو: دارای موهای کاملاً زرد و طلایی
  • زردی: یا یرقان علامت بیماری
  • زردپی: از پی‌های بدن
  • زردچوبه: از ادویه
  • زردپوست: نام یک نژاد بشری
  • زرداب: صفرا
  • زردزخم: یک بیماری پوستی عفونی
  • زردوره

زبانزدها:

نام‌های جغرافیایی:

تاریخچه و طبیعت

[ویرایش]

رنگ زرد، به شکل رنگدانه‌های زرد چوبی که از خشت ساخته شده بود، اولین رنگی بود که در هنر غارهای ماقبل تاریخ به کار رفته بود. غار لاساکو تصویری از اسبی با رنگ زرد دارد که تخمین زده می‌شود قدمت آن ۱۷۳۰۰ سال باشد.

تاریخ باستان

[ویرایش]

در مصر باستان، رنگ زرد با طلا همراه بود، که فاسدنشدنی، جاودانه و تغییرناپذیر محسوب می‌شد. اعتقاد بر این بود که پوست و استخوان خدایان از طلا ساخته شده‌است. مصریان از رنگ‌های زرد در نقاشی‌های مقبره استفاده می‌کردند. آنها معمولاً یا از پوسته زرد رنگ یا زرد درخشان استفاده می‌کردند، اگرچه از آرسنیک ساخته شده بود و بسیار سمی بود. یک جعبه رنگ کوچک با رنگدانه مدار در مقبره پادشاه توت‌عنخ‌آمون پیدا شد. مردان همیشه با صورت‌های قهوه ای و زن‌ها با رنگ زرد یا طلایی نشان داده می‌شدند.[۳]

رومیان باستان در نقاشی‌های خود از رنگ زرد برای نشان دادن طلا و همچنین در رنگ‌های پوستی استفاده می‌کردند. این غالباً در نقاشی‌های دیواری Pompeii یافت می‌شود.

دوران پساکلاسیک

[ویرایش]

در دوره پسا کلاسیک، رنگ زرد کاملاً به عنوان رنگ یهودا اسخریوطی، شاگردی که به عیسی مسیح خیانت کرد، تثبیت شد، با وجود اینکه کتاب مقدس هرگز لباس او را توصیف نمی‌کند. از این حیث، رنگ زرد نیز با حسادت و دورویی ارتباط برقرار کرد.

این رسم در رنسانس منجر به علامت زدن افراد خارجی غیر مسیحی مانند یهودیان با رنگ زرد شد. در قرن شانزدهم اسپانیا، متهمین به بدعت و افرادی که از عقاید خودداری نکردند، مجبور شدند که در استیضاح اسپانیایی با شنل زرد حاضر شوند.[۸]

رنگ زرد در طول تاریخ با سرمایه داران و امور مالی همراه بوده‌است. آرم انجمن ملی Pawnbrokers، سه کره طلایی را که از یک نوار آویزان شده‌اند، به تصویر می‌کشد و به سه کیف طلایی اشاره می‌کند که پشتیبان قدیس pawnbroking، سنت نیکلاس، در دستان خود است. علاوه بر این، نماد سه گوی طلایی در پالتوی دودمان مدیچی (یک سلسله معروف ایتالیایی قرن پانزدهم از بانکداران و وام دهندگان) یافت می‌شود.[۹]

گل‌ها

[ویرایش]

رنگ زرد رایج‌ترین رنگ در بین گل‌ها است. این رنگ قابل رویت‌ترین رنگ در بین حشراتی است که در گرده‌افشانی گل‌ها نقش دارند.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. نمادها و نشان‌ها، خسرو معالی، تهران، نشر بلورآوران، چاپ اول:۱۳۸۰
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ Armstrong, G.A.; Hearst, J.E. (1996). "Carotenoids 2: Genetics and molecular biology of carotenoid pigment biosynthesis". FASEB J. 10 (2): 228–37. doi:10.1096/fasebj.10.2.8641556. PMID 8641556.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ "Pigments through the Ages – Antiquity".
  4. Cited in Eva Heller (2000), Psychologie de la couleur – effets et symboliques, p. 82.
  5. Eva Heller (2000), Psychologie de la couleur – effets et symboliques, pp. 69–86.
  6. "Culture of Iran: Festival of Fire". www.iranchamber.com.
  7. "Shades of doubt and shapes of hope: Colors in Iranian culture". www.payvand.com. Archived from the original on 21 December 2022. Retrieved 10 May 2020.
  8. Eva Heller (2000). Psychologie de la couleur -effets et symboliques, p. 82.
  9. Lewis, Karen (2010). "Yellowtown: Urban Signage, Class, and Race". Design and Culture. 2 (2): 183–198. doi:10.2752/175470710X12696138525668.
  • بخش واژه‌شناسی: فرهنگ فشرده فارسی به انگلیسی آریانپور، تهران: ۱۳۷۱ خ.
  • نام‌های جغرافیایی از:

موقعیت شهرها و روستاهای ایران (ضمیمهٔ نقشهٔ بزرگ ایران)، به کوشش به کوشش سعید بختیاری.، تهران: مؤسسهٔ گیتاشناسی، ۱۳۵۹ خورشیدی، ص. ص ۳۳ تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)