زمین‌لرزه ۱۳۹۲ سراوان - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

زمین‌لرزهٔ سراوان استان سیستان و بلوچستان
زمین‌لرزهٔ سراوان در ایران واقع شده
زمین‌لرزهٔ سراوان
زمین‌لرزهٔ سراوان
زمان UTC؟؟
رویداد ISC
USGS-ANSS
تاریخ محلی
زمان محلی
بزرگی‎۷٫۸ MW‎ (اعلام USGS)
‎۷٫۵ MW‎ (اعلام IRSC)

(به مدت ۴۰ ثانیه)[۱]

(به مدت ۲۵ ثانیه به گزارش بی‌بی‌سی)[۲]
ژرفای کانونی‎۸۲ km‎ (اعلام USGS)
‎۹۵ km‎ (اعلام IRSC)
پس‌لرزه‌ها۵ (بالای ۲٬۵ریشتر - یک مورد بالای ۵ ریشتر)[۳]
تلفات۳۵کشته و ۱۱۷مجروح؛
(۳۴کشته و ۱۰۵ مجروح در  پاکستان
یک کشته و ۱۲مجروح در  ایران)
نقشه لرزه نگاری

زمین‌لرزهٔ سراوان یا گُشت در شهرستان سراوان، زمین‌لرزه‌ای (به بزرگی ۷٫۸ در مقیاس بزرگای گشتاوری بنا به گزارش سازمان زمین‌شناسی آمریکا[۴]، و ۷٫۵ در مقیاس بزرگای گشتاوری بنا به گزارش مرکز لرزه‌نگاری کشوری[۵]) بود که ساعت ۱۵ و ۱۴ دقیقه روز ۲۷ فروردین ۱۳۹۲، (در عمق ۸۲ کیلومتری زیر زمین بنا بر گزارش سازمان زمین‌شناسی آمریکا و عمق ۹۵ کیلومتری زیر زمین بنا بر گزارش مرکز لرزه‌نگاری کشوری) در نزدیکی شهر گُشت از توابع شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان رخ داد.

این زمین‌لرزه در شهرهای ابوظبی، دوبی، دوحه، دهلی نو، کراچی و کویته[۶] و بلوچستان پاکستان[۷] نیز احساس شده‌است.
این زمین‌لرزه در استان کرمان هم احساس شد و در پی آن این استان به حالت آماده‌باش درآمد.[۸] همچنین این زلزله استان فارس، از جمله شیراز، استان هرمزگان و بخش‌هایی از استان خراسان جنوبی را نیز لرزاند.[۹][۱۰]

معاون پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله این زلزله را بزرگترین زلزله ایران در ۵۰ سال گذشته عنوان کرد.[۱۱]

این زمین‌لرزه با زمین‌لرزهٔ ۱۳۵۷ طبس از نظر شدت بر مبنای ریشتر برابر بود که زمین‌لرزهٔ طبس در حدود ۲۵۰۰۰ کشته به جای گذاشت.[۱۲]

اثرات اولیه

[ویرایش]

زمین‌لرزه در ۸۳ کیلومتری شهر خاش، در کنار مرز ایران و پاکستان روی داد و از دوحه، ابوظبی، منامه، دبی، ریاض، دهلی نو بسیار دور بود ولی در آن مکان‌ها هم احساس شد.[۱۳] در خبرهای اولیه گزارش شد که تلفات آن ۱۰۰ کشته و زخمی در ایران است که ۴۰ نفر از آن‌ها کشته شده‌اند[۱۴] اما خبرهای رسمی در ساعت ۱۷:۳۰ دقیقه به وقت محلی این خبر را تکذیب کردند و اعلام کردند تمام این افراد زخمی شده‌اند. اگر چه شدت این زلزله قوی تر از زمین لرزههای قبلی در ایران بود ولی با توجه به عمق و تراکم جمعیت در آن منطقه تعداد تلفات کم تر از دیگر زلزله‌ها بود، اگر چه تعداد تلفات در نزدیکی همان منطقه در پاکستان بیش تر از ایران بود به ۳۴ نفر کشته رسید.

پس از زمین لرزه تمام ارتباطات در منطقه قطع شد و نیروهای امداد جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران به مکان اعزام شدند.[۱۵]

در هنگام زمین لرزه ساختمان‌ها در دهلی نو و شبه جزیره عربستان تخلیه شد و بسیاری از ساختمان‌ها در ایران و پاکستان تخریب شد.[۱۳]

خسارت

[ویرایش]

ساعاتی پس از وقوع، در ابتدا راشاتودی به نقل از تلویزیون دولتی ایران تلفات این زمین‌لرزه را ۴۰ نفر و تعداد مجروحان را ۸۵۰ نفر گزارش کرد.[۱۶] اما ساعات اولیه رسماً اعلام شد زمین‌لرزه در ایران کشته‌ای نداشته و تعدادی مجروح شدند.[۱۷][۱۸] در روز پس از آن، استاندار سیستان و بلوچستان اعلام کرد بر اثر زلزله و ریزش کوه در شهرستان‌های خاش و سراوان، یک نفر جان باخت و ۱۲ نفر نیز مجروح شدند.[۱۹] تنها قربانی این زلزله در ایران یک خانم بود که در دامنه کوه برای جمع‌آوری گیاه دارویی رفته بود و به علت افتادن تکه‌های سنگ کوه جان خود را از دست داد.[۲۰]

این زلزله در پاکستان ۳۴ نفر کشته و حدود ۱۰۵ مجروح بر جای گذاشت.[۲۱][۲۲]

پانویس

[ویرایش]
  1. «زلزله سراوان بزرگترین زلزله ۵۰ سال گذشته ایران». شبکه خبر جمهوری اسلامی ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۴ مه ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۱۶ آوریل ۲۰۱۳.
  2. «BBC News — Major earthquake strikes south-east Iran». بی‌بی‌سی. دریافت‌شده در ۱۶ آوریل ۲۰۱۳.
  3. Real-time Earthquakes
  4. "M7.8 - 83km E of Khash, Iran" (به انگلیسی). USGS. Retrieved 16 April 2013.
  5. «گزارش اولیه زلزله». موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۸ آوریل ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۶ آوریل ۲۰۱۳.
  6. Major earthquake strikes south-east Iran بی‌بی‌سی نیوز
  7. Strong quake strikes Iran وبگاه الجزیره
  8. «زلزله سراوان در دوبی و پاکستان هم احساس شد؛ آماده‌باش کرمان». همشهری آنلاین.
  9. «زلزله سراوان، خراسان جنوبی را لرزاند». فارس نیوز.
  10. «احساس زلزله در استانهای فارس و هرمزگان». واحد مرکزی خبر صدا و سیما. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ اوت ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۱۶ آوریل ۲۰۱۳.
  11. «زلزله ۷٫۵ ریشتری امروز سراوان، بزرگترین زلزله نیم قرن اخیر ایران». ایسنا.
  12. "Magnitude 7.5 quake jolts Sistan-Baluchestan in SE Iran, kills 40". ۲۰۱۳-۰۴-۱۶. Archived from the original on 19 April 2013. Retrieved 2013-04-16.
  13. ۱۳٫۰ ۱۳٫۱ ویکی‌پدیای انگلیسی
  14. News, Biharprabha. "Major Earthquake strikes India, Pakistan, Iran, Sistan and Baluchestan". Retrieved 16 April 2013. {{cite web}}: |last= has generic name (help)
  15. "Hundreds feared killed after strong 7.8-magnitude quake hits Iran". The Globe and Mail. ۲۰۱۳-۰۴-۱۶. Archived from the original on 28 April 2013. Retrieved 2013-04-16.
  16. "Мощное землетрясение в Иране: подтверждена гибель не менее ۴۰ человек" (به انگلیسی). Russia Today. Retrieved 16 April 2013. {{cite web}}: |نام= missing |نام= (help)
  17. «گزارش تکمیلی فارس از زلزله سراوان؛ زلزله سراوان هیچگونه خسارت جانی نداشت/حضور فعال سپاه، بسیج و هلال احمر در منطقه». خبرگزاری فارس. ۲۷ فروردین ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ آوریل ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۶ آوریل ۲۰۱۳.
  18. «سرپرست مدیریت بحران سیستان و بلوچستان: مجروحیت ۱۲ نفر در زلزله سراوان / ۸ نفر سرپایی مداوا شدند». خبرگزاری فارس. ۲۷ فروردین ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ آوریل ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۶ آوریل ۲۰۱۳.
  19. زلزله سراوان یک کشته بر جا گذاشت وبگاه تابناک
  20. سیستان و بلوچستان؛ زلزله ۷٫۸ ریشتری با یک کشته در کوه عصرایران، ۲۷ فروردین ۱۳۹۲
  21. افزایش تلفات زلزله جنوب شرق ایران در پاکستان/ تعداد کشته‌ها به ۳۴ نفر رسید بایگانی‌شده در ۱۹ آوریل ۲۰۱۳ توسط Wayback Machine فار نیوز
  22. زلزله ۵/۷ ریشتری در ایران تلفات در پاکستان بایگانی‌شده در ۲۰ آوریل ۲۰۱۳ توسط Wayback Machine روزنامه جمهوری اسلامی، ۲۸ فروردین ۹۲.

منابع

[ویرایش]