Lijst van leden van het Belgisch Parlement

Dit is een alfabetische lijst van leden van het Belgische Parlement, Kamer van volksvertegenwoordigers (1831 tot heden) en Senaat (1831 tot 2014).

Vanaf 1831 tot aan de staatshervormingen van het laatste kwart van de twintigste eeuw, was het duidelijk wie als parlementslid een mandaat had. Men werd verkozen tot volksvertegenwoordiger of tot senator (al dan niet rechtstreeks, provinciaal of nationaal gecoöpteerd).

Het is naar aanleiding van die staatshervormingen ingewikkelder geworden. Zowel in Kamer als Senaat blijven ministers niet langer hun parlementair mandaat uitoefenen, maar worden automatisch door een opvolger vervangen. Zodra ze hun ministerambt verlaten worden ze weer lid van het parlement en verdwijnt hun opvolger. Anderzijds worden sommige personen, omwille van hun electorale kracht, op de lijst geplaatst en verkozen, maar zonder het mandaat op te nemen (bijvoorbeeld omdat ze verkiezen in een gewestparlement te blijven zetelen) en derhalve niet eens de grondwettelijke eed af te leggen, of eventueel de eed af te leggen en onmiddellijk ontslag te nemen. In beide gevallen worden ze onmiddellijk door een opvolger vervangen. Het is dan ook de vraag indien ze op de lijst hierna moeten voorkomen.

Voor de Senaat stelt zich dan nog de vraag betreffende de gemeenschapssenatoren. Sinds de vermelde staatshervormingen zijn in 1993 de provinciale senatoren afgeschaft. Het aantal rechtstreeks verkozen en gecoöpteerde senatoren werd aanzienlijk verminderd (van 184 naar 50 leden, hetzij 40 rechtstreeks verkozen en 10 gecoöpteerd), waarbij 21 'gemeenschapssenatoren' werden gevoegd, van wie het voornaamste mandaat dat was van rechtstreeks verkozene voor een gewestparlement, en die door dit parlement naar de Belgische senaat werden afgevaardigd. Ook voor hen stelt zich de vraag of ze wel in de lijst van Belgische senatoren thuishoren.

Na de afschaffing vanaf mei 2014 van de Senaat als wetgevend lichaam, zal zich de vraag stellen of de leden ervan nog als 'senator' zullen worden genoemd en of ze, met een uitsluitend raadgevende bevoegdheid, nog kunnen vermeld worden op dezelfde lijst van de voordien verkozen senatoren.

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z  

De sortering volgt de Belgische werkwijze, op basis van de eerste letter van de familienaam, de prefixen ('de', 'van', enz) inbegrepen.

Van Des - Van Du

[bewerken | brontekst bewerken]