Författningssamling – Wikipedia
En författningssamling är en samling lagar och andra författningar. I Sverige och Finland används termen för en viss eller vissa officiella regelbundet utkommande samlingar.
Begreppet författningssamling används i Finland för lagar och förordningar medan motsvarigheten för myndighetsföreskrifter benämns föreskriftssamlingar[1]. Den engelska översättningen av ordet författningssamling är statute book[2] men det har inte samma betydelse på andra språk som på svenska[3]. Många länder har helt andra system för utgivning av skriven rätt.
Sverige
[redigera | redigera wikitext]Författningar är ett gemensamt namn för lagar, förordningar och föreskrifter. Författningar är bindande regler. Riksdagen beslutar om lagar, regeringen om förordningar och myndigheterna om föreskrifter.
I Sverige är en författningssamling en regelbundet utgiven samling lagar och andra författningar som regeringen utfärdar genom Svensk författningssamling eller sådant som riksdagen enligt lag ger myndigheter och andra liknande institutioner tillåtelse att utfärda eller föreskrifter som utfärdats enligt Författningssamlingsförordningen (1976:725).
Den allmänna svenska författningssamlingen är Svensk författningssamling (SFS), i vilken samtliga svenska lagar och förordningar publiceras. I övriga författningssamlingar publiceras de författningar som närmast berör till exempel en viss myndighets verksamhet. Sedan 1992 trycks SFS och flera myndigheters författningssamlingar av Fritzes[4]. Även om författningssamlingarna numera finns tillgängliga på respektive myndighets webbsida så är det de tryckta författningssamlingarna som är gällande rätt.
Utgivningen av Svensk författningssamling startade 1825. Dessförinnan samlades svenska författningar i tryck under begreppet Årstrycket.
En samling med författningar som utges på enskilt initiativ och med viss redigering av materialet såsom i texten insprängda kommentarer, noter och rättsfallshänvisningar, brukar kallas lagbok.
Författningssamlingar för centrala myndigheter
[redigera | redigera wikitext]Centrala myndigheter som får kungöra författningar på annat sätt
[redigera | redigera wikitext]Centrala myndigheter som får kungöra författningar på annat sätt än i författningssamling som avses i författningssamlingsförordningen
- Arbetsgivarverket
- Konsumentverket
- Riksarkivet
- Räddningsverket
- Skatteverket
- Socialstyrelsen
- Statens järnvägar
- Styrelsen för Sveriges lantbruksuniversitet
Författningssamlingar för län
[redigera | redigera wikitext]Länsstyrelserna i de olika länen i Sverige ger ut författningssamlingar för respektive län, som omfattar regler som har utfärdats av länsstyrelsen och vissa andra lokala regler. Författningssamlingarna publiceras bland annat på respektive länsstyrelses webbsida.
Författningssamlingar för kommuner
[redigera | redigera wikitext]- Författningssamlingen Göteborgs Stad [5]
- Värmdö kommuns författningshandbok[död länk] (extern länk)
Se även
[redigera | redigera wikitext]- Lista över Sveriges kommuner. Alla kommuner har sin egen samling av ordningsföreskrifter med mera.
USA
[redigera | redigera wikitext]I USA publiceras lagar antagna av kongressen dels kronologiskt efter ämne i United States Code (förkortat U.S.C.)[6] samt också i kronologisk ordningsföljd i United States Statutes at Large. Regeringsdepartementen och myndigheternas förordningar och föreskrifter som påverkar allmänheten publiceras i den ämnessorterade Code of Federal Regulations (förkortat C.F.R.) samt i den dagliga officiella tidningen Federal Register.
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ http://www.finlex.fi/sv/, Statens FÖRFATTNINGSDATA - FINLEX ® (Läst 18 maj 2008)
- ^ http://www.ne.se/jsp/esse/web_translate.jsp?t_word=f%f6rfattningssamling[död länk], Nationalencyklopedin (Läst 18 maj 2008)
- ^ http://www.thefreedictionary.com/statute+book, TheFreeDictionary - by Farlex (Läst 18 maj 2008)
- ^ http://www.fritzes.se/njab/ffs/home.nsf Arkiverad 16 maj 2008 hämtat från the Wayback Machine., Fritzes FS (Läst 16 maj 2008)
- ^ http://www4.goteborg.se/prod/g-info/ffs.nsf/FrameSet?OpenPage
- ^ Lagar som enbart gäller ett begränsat antal människor eller för en begränsad tid ingår ej.