Arthur Schawlow - Vikipedi

Arthur Leonard Schawlow
DoğumArthur Leonard Schawlow
5 Mayıs 1921(1921-05-05)
Mount Vernon, New York
Ölüm28 Nisan 1999 (77 yaşında)
Palo Alto, Kaliforniya
VatandaşlıkABD
Mezun olduğu okul(lar)Toronto Üniversitesi
DinMetodizm
ÖdüllerNobel Fizik Ödülü (1981)
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarBell Laboratuvarları
Kolombiya Üniversitesi
Stanford Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Malcolm Crawford

Arthur Leonard Schawlow (5 Mayıs 1921 - 28 Nisan 1999 ) Amerikalı fizikçi. Schawlow lazerler ile ilgili yaptığı çalışmalar ile tanınır. Bu çalışmaları sayesinde 1981 yılında Nicolaas Bloembergen ve Kai Siegbahn ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır.[1]

Schawlow Mount Vernon, New York'ta doğdu. Annesi Kanadalı Helen (Mason) ve babası Arthur ise bir Letonya Yahudisi göçmendi. Schawlow, annesi Helen'in dini Protestan dini içerisinde yetişmiştir.[2] Arthur henüz üç yaşındayken ailesi Kanada Toronto'ya taşındılar.

16 yaşına geldiğinde daha sonra adı Vaughan Collegiate Enstitüsü olarak değişin Vaughan Yolu Akademisi'nden mezun oldu. Bu esnada Toronto Üniversitesi (Victoria Koleji)'nde bir bilim bursu kazandı. Schawlow lisans diplomasını aldıktan sonra öğrenimi Dünya Savaşı nedeniyle kesildi ve daha sonra Toronto Üniversitesi'nde lisansüstü okumaya devam etti. Savaşın ardından Schawlow, Profesör Malcolm Crawford ile Toronto Üniversitesi'nde doktora çalışmalarına başladı. Daha sonra 1949 yılı sonbaharında Kolombiya Üniversitesi fizik bölümünde Charles Townes ile birlikte doktora sonrası pozisyon alarak çalıştı.

1951 yılında fizikçi Charles Hard Townes'in kız kardeşi Aurelia Townes ile evlendi ve bu evlilikten Arthur Jr, Helen ve Edith isimli üç çocukları oldu. Çocuklarından Arthur Jr'ın otistik bir rahatsızlığı bulunuyordu ve çok az konuşabiliyordu.

Kendisini Ortodoks Protestan Hristiyan olarak kabul eden Schawlow aynı zamanda Metodist Kilisesine katıldı.[2]

1951 yılında Bell Laboratuvarlarında kendisine sunulan bir teklif üzerine çalışmaya başladı. Bu işi 1961 yılında Stanford Üniversitesi'nde profesörlük yapmak için bıraktı. Profesörlüğe 1966 yılında emekli oluncaya kadar devam etti.

  1. ^ "Arthur L. Schawlow". IEEE Global History Network. IEEE. 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2011. 
  2. ^ a b "Arthur Schawlow". adherents. 15 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2013.