Cinayet - Vikipedi
Makale serilerinden |
Cinayet, bir kimsenin başka bir kimseyi bilerek öldürmesi eylemidir. Çoğu ülkede müebbet hapis ya da idam cezasıyla sonuçlanmaktadır. Hukuken öldürme veya kasten öldürme olarak nitelenir. Öldüren kişiye katil denir.
Çoğu toplum, cinayeti son derece ciddi bir suç olarak görmekte ve dolayısıyla cinayetten hüküm giymiş bir kişinin intikam, caydırıcılık, rehabilitasyon hale getirme amacıyla sert cezalar alması gerektiğine inanmaktadır.
Ülkelerde cinayet
[değiştir | kaynağı değiştir]Türkiye
[değiştir | kaynağı değiştir]5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Kişilere Karşı İşlenen Suçlar" başlığının altında 2. kısmında düzenlenmiş suç tipidir.[1]
Eski TCK'de (765 Sayılı Türk Ceza Kanunu) adam öldürmek cürümleri başlığı altında 448'den 455'nci maddelere kadar toplam 8 maddede öldürme suçları düzenlenmişti. Yeni TCK'de ise hayata karşı suçlar başlığı altında 81'den 85'nci maddelere kadar, toplam 5 madde altında öldürme suçları düzenlenmiştir.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 81. maddesine göre kasten adam öldüren kişi müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Aynı kanunun 82. maddesinde sıralanan nitelikli hallerden birinin varlığı halinde ise kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.[2]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]- Cinayet oranlarına göre ülkeler listesi
- Töre ve namus suçları
- Hamile kadın cinayetleri
- Ölüm tehdidi
- Cinayet-intihar
- Şehvet cinayeti
- Anatomi cinayeti
- Çeyiz cinayeti
- Kadın cinayeti
- Öldürmeme
- Suikast
- Meşru müdafaa
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Türk Ceza Kanunu". 11 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2016.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2024.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Cinayet8 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Ölüm ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Suç ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |